Reportaj: Cum arata casele inteligente ale Las Vegas-ului

Postat la 01 martie 2010 217 afişări

Conceptul de casa inteligenta, despre care se tot vorbeste de multa vreme in lumea tehnologiei, incepe sa prinda contur si dimensiuni. Nu in zona rezidentiala insa, asa cum s-ar fi asteptat specialistii, ci in mediul de business.

Situat in zona centrala din Las Vegas, nu foarte departe de faimosul Bellaggio din filmul "Ocean's Eleven", hotelul Venetian poate fi considerat o cladire inteligenta. Cele trei turnuri cu peste 7.000 de camere, mai mult de 45.000 de metri patrati de suprafata de retail si 185.000 de metri patrati de spatii dedicate conferintelor sunt conectate la un sistem de management integrat al tuturor activitatilor din hotel, incepand cu alimentarea cladirii cu energie si apa si pana la intretinerea fiecarui aparat din cazinou.

"Vorbim de fapt despre un oras in oras", spune Kim Grange, vicepresedinte al Venetian Resort Hotel Casino. In orice moment, peste 100.000 de oameni circula prin hotel, consumul de apa este se apropie de 175.000 de metri cubi in fiecare luna, iar consumul de curent ajunge la 35 de megawati pe ora, suficient cat sa poata fi alimentat un oras cu 25.000 de locuinte sau pana la 200.000 de locuitori. "Daca am avea o pana de curent, probabil ca ar trebui sa oprim activitatea in restaurantele si magazinele din hotel, asa incat sa putem sustine cazinoul, principala sursa de venit", apreciaza Grange. Cladirea este conectata la mai multe surse de curent, din parti diferite ale orasului si dispune de sapte generatoare de rezerva. Orice pierdere de informatii, cum ar fi, spre exemplu, baza de date cu clientii cazati in hotel de-a lungul timpului sau datele despre starea aparatelor din cazinou ar putea insemna pierderi financiare uriase pentru companie.

Din fata unui panou de comanda, Grange poate urmari tot ce se intampla in hotel. Sistemul informatic de management integrat al resurselor preia, fie prin intermediul unor senzori, fie din alte aplicatii software, informatii despre starea retelelor de utilitati, despre gradul de ocupare a hotelului, despre situatia din cazinou sau despre necesarul de aprovizionare, putand preveni aparitia unor probleme. Spre exemplu, daca reteaua de electricitate din Las Vegas este suprasolicitata, pe panoul de comanda al Venetian este semnalizata problema retelei si se prezice posibilitatea sa apara o pana de curent, iar hotelul poate recurge la generatoare, degrevand pentru o perioada reteaua.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/reportaj-cum-arata-casele-inteligente-ale-las-vegas-ului-5634231
5634231
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.