Povestea fondatorului companiei cu venituri de miliarde, care rivalizează cu gigantul KFC. Care a fost secretul succesului său

Postat la 27 iunie 2021 331 afişări

Povestea fondatorului companiei cu venituri de miliarde, care rivalizează cu gigantul KFC. Care a fost secretul succesului său

Cu toţii am auzit de KFC, însă în ţara de origine a acestuia există un alt lanţ de restaurante care are drept produs de bază puiul şi este la fel de celebru printre locuitorii din SUA. Este vorba de Chick-fil-A, fondat de antreprenorul Samuel Truett Cathy în urmă cu peste şapte decenii.

Samuel Truett Cathy s-a născut pe 14 martie 1921 în oraşul Eatonton din statul american Georgia, în familia lui Joseph Benjamin Cathy şi a soţiei sale, Lilla James. În timpul celui de-al doilea război mondial, antreprenorul a servit în armata SUA.

În 1946, în suburbiile Atlantei, Cathy a pus bazele businessului de astăzi. Primul său restaurant s-a numit Dwarf Grill, datorită locaţiei de mici dimensiuni, care se află încă în funcţiune. Preparatul care avea să-i aducă însă succesul a fost sandvişul din piept de pui gătit sub presiune, pe care l-a lansat în 1961. La şase ani distanţă, antreprenorul a deschis şi primul restaurant sub numele Chick-fil-A, în centrul comercial Greenbriar din Atlanta. De altfel, el este socotit pionierul formatului de restaurante pe care le întâlnim în mall-uri şi centre comerciale.

Cathy a declarat că una dintre cele mai importante fundaţii pentru parcurcursul său antreprenorial a fost cartea „Think and Grow Rich”, a lui Napoleon Hill, care l-a inspirat de-a lungul anilor de activitate. A scris, la rândul său, cinci cărţi: autobiografia „Eat Mor Chikin: Inspire More People”, o carte motivaţională – „It’s Easier to Succeed Than to Fail”, cartea de parenting „It’s Better to Build Boys Than Mend Men”, o altă lucrare în care şi-a explicat succesul în business: „Did You Do It, Truett?”, cea din urmă – „Wealth, Is It Worth It?” fiind axată pe importanţa banilor în societate.

În 1967 antreprenorul s-a căsătorit cu Jeannette McNeill, alături de care a avut trei copii: Trudy, Don şi Dan. Cathy şi soţia sa au primit peste 150 de copii în plasament. În 1984 el a înfiinţat WinShape Center Foundation şi programul WinShape Homes, format din paisprezece case de plasament (nouă în Georgia, trei în Tennessee, una în Alabama şi una în Brazilia). Foarte credincios, Cathy s-a implicat activ în comunitatea religioasă din care făcea parte. Principiile sale teologice s-au răsfrânt şi în business: el a hotărât ca întregul lanţ de restaurante să fie închis duminica, pentru ca angajaţii să poată merge la biserică şi pentru a putea petrece mai mult timp cu familia.

În noiembrie 2013 el s-a retras din afacere, cedându-i frâiele businessului fiului său cel mare, Dan Cathy. Antreprenorul a murit în locuinţa sa pe 8 septembrie 2014, din cauza unor complicaţii diabetice, la vârsta de 93 de ani. La moartea sa, averea antreprenorului se ridica la 6,2 miliarde de dolari.

În prezent, Chick-fil-A este unul dintre cele mai mari lanţuri de restaurante tip fast-food din SUA. Businessul s-a extins de-a lungul timpului şi în Canada, Africa de Sud, Marea Britanie şi Puerto Rico. Compania are sediul central în College Park, Georgia. În 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, businessul a înregistrat venituri de 10,5 miliarde de dolari. În prezent, compania are un portofoliu de aproape 2.700 de unităţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.