De ce pleacă din România retailerii de haine ieftine

Autor: Cristina Roşca Postat la 07 august 2012 1365 afişări

În decurs de doar două luni, doi retaileri străini de haine şi-au anunţat planurile de vânzare a operaţiunilor din România. Kiabi este un comerciant deţinut de una dintre cele mai bogate familii din Franţa. Sprider a venit pe piaţa locală din Grecia, unde deţine prima poziţie în retailul de modă. Ce au în comun cele două companii? Ambele se adresează persoanelor cu venituri medii şi sub medie.

Într-o lume a vizualului, unde imaginea face cât 1.000 de cuvinte, hainele, în România cel puţin, sunt idolatrizate. Ne permitem să mâncăm ieftin, luăm frigider ieftin, dar nu ne putem permite să arătăm ieftin. Hainele trebuie să aibă croială bună, culori în tendinţe, brand cunoscut şi nu preţuri mici. Prea ieftin, domnule, prea ieftin! Dincolo era mai scump!În ultimii trei ani criza financiară a "găurit" buzunarele românilor şi a lăsat goluri în portofelele lor. În acest context, în cazul alimentelor, al produselor de curăţenie şi al electrocasnicelor, oamenii s-au orientat către primul nivel de preţ, acesta devenind principalul criteriu în procesul de achiziţie.

Când vine vorba de haine însă, preţul pierde teren în faţa brandului, a croielii şi a materialelor. Condiţiile jocului se schimbă şi odată cu ele şi câştigătorii. Nume precum Zara, New Yorker sau H&M se extind rapid, afacerile merg ca pe roate şi clienţii sunt nelipsiţi din magazine. La polul opus, Kiabi şi Sprider, retaileri cu politică de discount, vor să vândă şi să iasă de pe piaţa locală după ce afacerile au intrat pe o pantă descendentă şi pierderile continuă să se acumuleze.

Anca Tăzlăoanu, brand consultant pentru agenţia de strategie şi design de brand BrandTailors, afirmă că există un cumul de factori care garantează profitabilitatea marilor retaileri internaţionali de îmbrăcăminte. Este vorba de alegerea atentă a spaţiilor de retail, decorarea vitrinelor, unul dintre cei mai importanţi vectori de comunicare ai brandurilor de modă, de designul colecţiilor şi de calitatea materialelor. Preţul vine la urmă."Brandul contează foarte mult. Brandurile internaţionale care intră pe piaţa românească se bucură de o mare notorietate şi favorabilitate încă dinainte să facă acest pas. Unele dintre ele sunt aşteptate de ani de zile de către români."

Un exemplu în acest sens este H&M, intrat pe piaţa locală în luna martie a anului trecut după mai mulţi ani de tatonări. Până în prezent suedezii au deschis 16 magazine şi până la finele anului vor mai fi deschise alte şase."România este una dintre pieţele cu cele mai mari rate de creştere de la nivel mondial pentru noi", spune Ewa Jarzemska, reprezentanta brandului suedez. Ea adaugă că până la finalul acestui an urmează a mai fi deschise alte şase magazine în oraşe precum Bucureşti, Sibiu, Ploieşti şi Cluj. "Vrem să ne dublăm numărul de magazine până la finalul acestui an. Piaţa din România este foarte atractivă pentru businessul nostru şi avem un feedback bun de la clienţii noştri de fiecare dată când deschidem magazine."

Deşi a intrat târziu pe piaţă, la circa şapte ani după Inditex şi la doi după C&A, H&M a mizat pe o expansiune rapidă pe piaţa locală. Astfel, în primul an de prezenţă pe piaţă retailerul a inaugurat 11 magazine, iar în această primăvară alte cinci. Mai mult, deschiderile nu se opresc aici.La inaugurarea primului magazin din România, Karl-Johan Persson, CEO al H&M, spunea că România este prima piaţă unde compania va deschide din primul an atâtea magazine. Expansiunea rapidă poate fi justificată şi de primirea pe care românii le-au făcut-o suedezilor. Mii se oameni au aşteptat la coadă, iar în perioada martie-noiembrie 2011 vânzările au ajuns la 37 de milioane de euro.

La polul opus, retailerul francez Kiabi, intrat pe piaţa locală în 2009, va ieşi din România la finele lunii august, după ce va închide toate cele şase magazine pe care le deţine în Bucureşti, Constanţa şi Cluj. Ultimul pe listă este Kiabi Orhideea, iar primul închis a fost Kiabi Titan. Francezii şi-au anunţat acum circa o lună intenţia de a părăsi piaţa locală după ce cifra de afaceri a companiei a scăzut anul trecut. "Kiabi poartă discuţii cu potenţiali cumpărători pentru a vinde operaţiunile din România", spun reprezentanţii companiei din Franţa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vânzare,
Kiabi,
operaţiuni
/analize/comert/de-ce-pleaca-din-romania-retailerii-de-haine-ieftine-9918998
9918998
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.