Cum a reuşit un tânăr imigrant de doar 17 ani şi cu doar câteva sute de dolari în buzunar să devină miliardar cu ajutorul unei colecţii de păpuşi

Autor: Andra Stroe Postat la 30 august 2023 294 afişări

Cum a reuşit un tânăr imigrant de doar 17 ani şi cu doar câteva sute de dolari în buzunar să devină miliardar cu ajutorul unei colecţii de păpuşi

Dintr-un imigrant de 17 ani cu doar câteva sute de dolari în buzunar şi fără cunoştinţe de limbă engleză, Isaac Larian a reuşit să devină unul dintre miliardarii Americii...cu ajutorul unei colecţii de păpuşi. Care e povestea sa?

Isaac Larian s-a născut în primăvara anului 1954 în Kashan, Iran, iar la vârsta de patru ani s-a mutat împreună cu familia în Teheran, unde tatăl său a deschis un mic magazin de textile. Când a împlinit 17 ani, tânărul a plecat singur în Statele Unite pentru a căuta noi oportunităţi. Fără să ştie engleză şi fără să aibă vreun loc în care să stea, a găsit de lucru la o spălătorie de vase, muncind apoi ca ospătar. După un an s-a înscris la Los Angeles Southwest College, de unde s-a transferat ulterior la California State University, pe care a absolvit-o în 1978 cu o diplomă în inginerie civilă.

La finalul studiilor şi-a propus să se întoarcă în ţara natală, însă împiedicat de Revoluţia Iraniană din 1979, a rămas în State, unde a pus bazele unui mic business numit Surprise Gift Wagon, vânzând prin poştă obiecte decorative din alamă, produse în Asia. Afacerea nu a avut însă un mare succes, aşa că antreprenorul a pornit, alături de fratele său, Fred, un importator de electronice, denumit ulterior ABC Electronics. În 1987 cei doi au început să distribuie jocul Nintendo, iar începând cu 1997 s-au focusat pe jucării.

La un an distanţă, Larian a schimbat numele businessului în MGA Entertainment, iar în 2001 „a dat lovitura” cu colecţia de păpuşi Bratz, care, în 2005, la numai patru ani distanţă, înregistra vânzări de 800 de milioane de dolari, duble faţă de principalul competitor, brandul Barbie din portofoliul Mattel, cu care compania avusese, anterior, o serie de procese.

Pentru MGA au urmat apoi şi o serie de achiziţii a unor companii de profil, precum Little Tikes, iar în 2018 Larian a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţia producătorului Toys “R” Us, după ce acesta declarase farimentul, însă fără succes. Antreprenorul a cumpărat, de-a lungul timpului, acţiuni şi în cadrul giganţilor Mattel şi Hasbro.

În prezent Isaac Larian locuieşte în Los Angeles, este căsătorit şi are trei copii. MGA Entertainment se situează în top 5 cei mai mari producători de jucării din lume, cu venituri de peste 4 miliarde de dolari şi o echipă de circa 6.000 de angajaţi.   

Carte de vizită

Isaac Larian, fondator, MGA Entertainment

1. S-a născut pe 28 martie 1954 în Iran;

2. La vârsta de 17 ani a imigrat singur în Statele Unite, cu un bilet doar dus, fără să ştie limba engleză, şi a lucrat ca spălător de vase şi ospătar, printre altele;

3. A absolvit California State University cu o diplomă în inginerie electrică;

4. A pornit pe calea antreprenoriatului cu un business de ornamente din alamă, iar mai apoi a pus bazele unei companii de electronice, ABC Electronics, alături de fratele său;

5. În 1998 a redenumit compania MGA Entertainment, iar în 2001 a lansat cea mai de succes colecţie a acesteia, păpuşile Bratz.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.