Cine a vandut cel mai scump tablou din Romania

Postat la 13 octombrie 2009 154 afişări

Cunoscut mai ales din cauza unor presupuse legaturi cu afacerile “baietilor destepti” din energie, din vremea cand era ambasadorul Romaniei in Elvetia, Radu Boroianu a deschis anul trecut o casa de licitatii de arta devenita deja cunoscuta, deoarece a vandut cel mai scump tablou din Romania.

In seara zilei de 25 iunie era agitatie mare la hotelul Marriott. Peste 400 de oameni venisera la Licitatia de Vara a casei Artmark, unde urma sa fie licitat cel mai scump tablou care fusese vreodata pus la vanzare in Romania. "Taietorul de lemne" al lui Camil Pissaro a intrat in licitatie la suma de 2,5 mil. euro, fiind evaluat intre 4 si 6 milioane de euro.

Nu s-a vandut. Dar a reprezentat un record pentru o piata in care cele mai scumpe tablouri vandute pana acum se invart in jurul sumei de 100.000 de euro. {i au fost vandute in mare parte tot la licitatiile Artmark, nume nou intrat - de aproape un an - pe piata galeriilor de arta si a caselor de licitatii din Bucuresti, piata dominata de doar cateva nume, printre care Alis, Gold Art, Monavissa si Pogany. Saptamana aceasta, pe 15 octombrie, la Licitatia de Toamna a Artmark, cea mai scumpa lucrare este estimata la 100 de mii de euro (Armand Guillaumin, "Paysage du Midi").

"Nu sunt colectionar, nu sunt expert in arta, nu am avut fler pentru afaceri", se caracterizeaza pe scurt Radu Boroianu. Devenit om de afaceri de mai putin de un an, de cand a infiintat casa de licitatii si galeriile Artmark, Radu Boroianu a fost regizor si, dupa 1990, a lucrat in politica - incepand cu o functie de secretar de stat in Ministerul Culturii si terminand tot cu o functie de secretar de stat, pentru francofonie. Penultima functie detinuta, cea de ambasador al Romaniei in Elvetia, l-a adus in atentia presei prin legaturile pe care le-ar fi avut cu infiintarea si ulterior vanzarea furnizorului de electricitate Buzzmann Industry.

Radu Boroianu neaga legaturile de afaceri cu companiile din energie, fiind suparat ca numele sau a fost atras in "afaceri tenebroase" despre care spune ca stie oricum foarte putine lucruri: "Am fost asociat aiurea cu afacerile din energie, nu am nicio treaba cu acestea, deoarece tot ce am facut eu a fost sa aleg oameni de afaceri valorosi elvetieni, cum este seful Sulzer, pe care i-am pus in legatura cu oameni de afaceri romani, despre care doar s-au zvonit lucruri negative si nici macar nu au fost prinsi cu fofarlica".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/cine-a-vandut-cel-mai-scump-tablou-din-romania-4976482
4976482
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.