A început businessul cu 500 de pui, iar acum este miliardar. Cum a reuşit?

Autor: Andra Stroe Postat la 30 septembrie 2021 466 afişări

A început businessul cu 500 de pui, iar acum este miliardar. Cum a reuşit?

Cu un început modest, afacerea cu transportul puilor pornită de John W. Tyson în pragul Marii Depresii a evoluat în al doilea cel mai mare procesator şi comerciant de carne de animale din lume. Compania are astăzi venituri de zeci de miliarde şi este condusă încă de moştenitorii săi.

John W. Tyson s-a născut pe 26 ianuarie 1905 în Mound City, Missouri, în familia lui Isaac şi a Annei Tyson. 

În 1931, în mijlocul Marii Crize Economice (1929-1933), antreprenorul s-a mutat în Springdale, Arkansas, alături de soţia sa şi de fiul lor, Donald. Aici, Tyson a început să transporte fân, fructe şi păsări pentru cultivatorii locali. Ulterior, folosind câteva economii şi împrumuturi, a început transportul de pui vii către pieţele din Kansas şi St. Louis. În 1935 a pus bazele companiei Tyson. În urma unui transport de 500 de pui din Arkansas în Chicago, Illinois, antreprenorul a făcut un profit suficient de mare pentru a finanţa un nou transport. Când şi a doua tranzacţie a avut succes, a hotărât să câştige mai multă independenţă în afaceri, aşa că a început nu doar să crească singur păsările, ci şi să prepare el însuşi furajele cu care le hrănea.

În anii ’40 Tyson a început să încrucişeze pui de rasă cu alte păsări, o practică care nu se folosea în industrie, dar care i-a adus succes. În 1947 a format Tyson Feed and Hatchery, activă pe trei divizii: aprovizionarea cu pui a fermelor, vânzarea de furaje către fermieri şi transportul găinilor. Până în 1952, anul în care fiul său a renunţat la facultate pentru a se alătura companiei în funcţia de general manager, Tyson Feed and Hatchery ajunsese un business solid, dar într-un mediu încă competitiv.

Cei doi au primit o ofertă de preluare din partea Swanson, dar au decis să persiste în exinderea companiei. Până la sfârşitul deceniului, reuşiseră să construiască prima fabrică de procesare a companiei, în urma unei investiţii de 90.000 de dolari, cu peste 15.000 faţă de estimările iniţiale.

În 1961 antreprenorul a decis să înceapă să comercializeze şi ouă, crescând veniturile businessului.

După doi ani, compania s-a listat la Bursă, sub un nou nume, Tyson’s Foods.

Fondatorul a murit în 1967, împreună cu soţia sa, într-un accident de maşină petrecut lângă Springdale. După deces, funcţia de CEO a fost preluată de fiul său.

În prezent, compania este al doilea cel mai mare procesator şi comerciant de carne de pui, vită şi porc din lume, după JBS. Alături de subsidiarele sale, Tyson Foods operează branduri alimentare importante din industrie, precum Jimmy Dean, Hillshire Farm, Ball Park, Wright Brand, Aidells şi State Fair. Businessul a fost clasat pe poziţia 79 în topul Fortune 500 din 2020, an în care a înregistrat venituri de peste 43 de miliarde de dolari. Preşedintele companiei cu 139.000 de angajaţi este acum nepotul fondatorului, John H. Tyson.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.