Zona euro: căldură mare şi dureri de cap

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 iunie 2012 133 afişări

Spania nu va mai avea nevoie de 100 mld. euro ca ajutor european pentru recapitalizarea băncilor, cum era estimat iniţial, ci de circa 62 mld. euro, iar modelul ei de a nu apela la FMI pentru un pachet de salvare complet (condiţionat adică de un nou plan de austeritate) părea să fie adoptat şi de Cipru, următoarea ţară cu probleme din zona euro, care a anunţat că va face rost de bani de la UE şi de la Rusia.

Cum Ciprul este însă prea mic ca să stârnească senzaţie pe pieţe, au reînceput zvonurile: unul dintre ele spune că liderii europeni pregătesc deja pachetele de salvare pentru Spania şi Italia, în total 750 mld. euro, iar altul, după o analiză a Rabobank, prevesteşte că în mai puţin de 5 luni, Spania va cere un pachet de ajutor complet, fiindcă acesta a fost intervalul în care Grecia, Irlanda şi Portugalia au cerut ajutor după ce randamentele obligaţiunilor lor pe 10 ani au trecut de 7%.

Deocamdată, la mini-summitul de la Roma care precedă reuniunea de la Bruxelles a Consiliului European din 28-29 iulie, cei patru lideri europeni prezenţi (Angela Merkel - Germania, Mario Monti - Italia, Francois Hollande - Franţa şi Mariano Rajoy - Spania) s-a luat hotărârea de creare a unui pachet de stimulente de 130 mld. euro - circa 1% din PIB al zonei euro - pentru finanţarea creşterii economice şi a înfiinţării de locuri de muncă noi în Europa.

Măsurile care vor fi finanţate din aceşti bani n-au fost încă detaliate. În privinţa provenienţei fondurilor, s-a ajuns la un acord privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, o idee promovata de Germania. La aceasta s-ar putea adăuga fonduri structurale necheltuite ale UE, fonduri ale Băncii Europene de Investiţii, al cărei capital va fi suplimentat, şi "project bonds" - emisiuni de obligaţiuni europene destinate să finanţeze proiecte de infrastructură transfrontaliere.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/zona-euro-caldura-mare-si-dureri-de-cap-9775881
9775881
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.