ZF Agropower. Cum a transformat un fermier care a luat 40.000 de euro prin programul Tânărul Fermier imaginea unei comune de lângă Timişoara. „Punem Dudeştiul pe harta gastronomică“

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 30 iulie 2025 32 afişări

Raul Condeescu, fost pompier, a intrat în agrobusiness în urmă cu nouă ani, având un teren primit moştenire de la bunci, iar treptat s-a dezvoltat şi a deschis inclusiv un punct gastronomic local numit Din Grădina lui Raul în localitatea Dudeştii Noi, judeţul Timiş.

ZF Agropower. Cum a transformat un fermier care a luat 40.000 de euro prin programul Tânărul Fermier imaginea unei comune de lângă Timişoara. „Punem Dudeştiul pe harta gastronomică“

 Raul Condeescu a deschis la ferma sa unul dintre cele peste 500 de puncte gastronomice locale şi se ocupă personal de gătitul preparatelor.

Raul Condeescu, fost pompier, a intrat în agrobusiness în urmă cu nouă ani, având un teren primit moştenire de la bunci, iar treptat s-a dezvoltat şi a deschis inclusiv un punct gastronomic local numit Din Grădina lui Raul în localitatea Dudeştii Noi, judeţul Timiş.

„Am accesat nişte fonduri euro­pene în 2017 prin Tânărul Fermier şi pe parcursul timpului ne-am dezvoltat. Clienţii veneau în fermă să-şi culeagă legume şi având cerere şi de alte produse am cumpărat şi nişte animale şi păsări. La un moment dat clienţii cereau să le gătesc ceva din ceea ce avem noi în fermă şi atunci mi-am dat seama că există cerere pe această nişă“, a  spus Raul Condeescu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Raul Condeescu a accesat şi fonduri de peste 40.000 de euro prin programul Tânărul Fermier, ceea ce l-a ajutat să se dezvolte.

El povesteşte că nu a vândut niciodată în piaţă, ci doar direct către clienţi şi anul trecut a avut de exemplu 34 de sortimente de legume.

Acum cultivă legume pe două hectare şi lucernă pe un hectar şi are circa 800 de pui, 200 de raţe, 150 de bibilici, şapte porci şi 20 de oi.

„Recoltez şi rămâne în repaus terenul până anul următor. Asta mă diferenţiază de alţi producători care au culturi succesive pe acelaşi teren şi cumva epuizează terenul. Eu folosesc gunoi de grajd sau gunoi de oaie sau de la păsările mele, gunoi de pasăre. Solul are nevoie de o perioadă de rege­nerare“, a punctat antreprenorul.

În urmă cu un an şi jumătate a decis să deschidă un punct gastro­nomic local, iar în octombrie anul trecut această idee a prins formă.

„Dudeştiul nu este neapărat o localitate cu potenţial turistic, nu ajută nici relieful. Majoritatea clienţilor vin din Timişoara.“

„Se formează oarecum un turism gastronomic deci pot spune că punem localitatea pe harta turismului gastonomic şi este bine şi pentru ca şi imagine pentru comunitate. Avem cea mai veche biserică din judeţul Timiş, este renovată cu fonduri europene şi merită vizitată“. El povesteşte că el se ocupă de gătit şi foloseşte  ingrediente din fermă.

“ Dacă nu găsesc ceva merg la un producător local. De exemplu brânza o iau de la un cioba din zonă, lapte de la un alt producător. Încercăm să susţine, aşa cum este norma, producătorii din zonă“

Raul Condeescu crede că un punct gastronomic local nu trebuie privit ca o mare afacere, ci pentru a da valoare adăugată produselor din fermă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.