Washingtonul examinează opţiunile unei evacuări a civililor blocaţi în Irak

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 august 2014 30 afişări

Statele Unite studiază o evacuare "urgentă" a populaţiilor civile blocate în munţii din nordul Irakului de înaintarea jihadiştilor, a anunţat miercuri secretarul de Stat american John Kerry.

Experţi ONU în drepturile omului au îndemnat marţi, într-un mesaj, membrii comunităţii internaţionale la o acţiune urgentă menită să împiedice comiterea de către jihadişti a "unui potenţial genocid" asupra comunităţii yazidi în Irak.

Zeci de mii de membri ai minorităţii yazidi s-au refugiat în Munţii Sinjar, din faţa înaintării jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Până la 35.000 de persoane s-ar fi refugiat din regiunea Sinjar şi s-au refugiat, în ultimele 72 de ore, în provincia Dohuk, în Regiunea Autonomă irakiană Kurdistan, traversând prin Siria, a anunţat marţi UNHCR. Persoanele care au sosit în ultima perioadă sunt epuizate şi dezhidratate.

Statele Unite, care au lansat săptămâna trecută atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de insurgenţi, coordonează eforturile Occidentului de ajutorare a populaţiilor civile, iar Washingtonul examinează în prezent diferitele opţiuni ale unei evacuări, potrivit lui Kerry.

"Este exact ceea ce evaluăm", a declarat şeful diplomaţiei americane, aflat într-o vizită la Hniara, capitala Insulelor Solomon.

"Vom evalua rapid şi în mod critic, deoarece credem că este urgent să încercăm să scoatem aceşti oameni din zona Munţilor" Sinjar, a adăugat el.

Jihadişti din cadrul grupării SI au preluat, începând de la 9 iunie, controlul asupra unor porţiuni uriaşe din teritoriul irakian, atât la vest, cât şi la est de Bagdad.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INSULELE SOLOMON,
KERRY,
IRAK
/actualitate/washingtonul-examineaza-optiunile-unei-evacuari-a-civililor-blocati-in-irak-13083409
13083409
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.