Fabius: Convoiul umanitar rusesc nu trebuie să intre în Ucraina fără acordul Kievului şi al CICR

Autor: Ioana Bojan Postat la 12 august 2014 39 afişări

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, apreciază că în lipsa acordului Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi al Guvernului ucrainean nici un convoi umanitar rusesc nu trebuie să intre în această ţară, temându-se că ar putea fi "o acoperire" pentru Moscova.

Dacă aceste condiţii (acordul CICR şi al Kievului) nu sunt întrunite, "nu trebuie autorizaţi să intre", a declarat Laurent Fabius la postul de radio France Info.

"Rusia spune că trimite camioane din motive pur umanitare, dar există o regulă în aceste operaţiuni, anume că nu sunt posibile decât cu acordul ţării în care se trimit ajutoare umanitare şi cu ajutorul Crucii Roşii. Ori această chestiune nu a fost rezolvată încă, evident", a subliniat ministrul francez al Afacerilor Externe.

Un convoi umanitar rusesc de 280 de camioane se afla în drum, marţi, către frontiera cu Ucraina, scriu agenţiile ruseşti de presă, la o zi după ce Kremlinul a anunţat că acordarea unui asemenea ajutor populaţiei din estul ucrainean este iminentă. CICR nu a fost în măsură să comenteze aceste informaţii.

"Trebuie să fim foarte prudenţi, deoarece aceasta ar putea fi o acoperire din partea ruşilor pentru a se instala în apropiere de Lugansk şi Doneţk şi a practica politica faptului împlinit", a declarat Fabius. Întrebat dacă se teme că acesta nu este doar un convoi umanitar, ministrul a răspuns: "Da, tocmai aceasta este problema".

Ucraina a avertizat că nu va accepta vreun ajutor umanitar unilateral rusesc destinat populaţiilor din estul ţării, afectate de confruntările armate dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi. Kievul suspectează Moscova că vrea, sub acoperirea unui asemenea ajutor, să sară în ajutorul rebelilor, vizaţi de mai multe săptămâni de o ofensivă ucraineană de amploare şi obligaţi să se retragă în ultimele două bastioane pe care le mai controlează, la Doneţk şi Lugansk.

"Trebuie să facem presiune asupra ruşilor, Crucea Roşie, care este o organizaţie respectată şi respectabilă, să acţioneze cum vrea, cu comunitatea internaţională", a continuat Laurent Fabius.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
UCRAINA,
UMANITAR
/actualitate/fabius-convoiul-umanitar-rusesc-nu-trebuie-sa-intre-in-ucraina-fara-acordul-kievului-si-al-cicr-13077974
13077974
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.