Volodimir Zelenski a fost declarat persoana anului 2022 de către Financial Times, cel mai puternic ziar din Europa: Mă consider mai degrabă responsabil decât curajos

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 07 decembrie 2022 46 afişări

Volodimir Zelenski a fost declarat persoana anului 2022 de către Financial Times, cel mai puternic ziar din Europa: Mă consider mai degrabă responsabil decât curajos

După nouă luni de la invazia Rusiei, preşedintele ucrainean  Volodimir Zelenski continuă să conducă lupta împotriva lui Putin şi se consideră o persoană mai degrabă responsabilă decât curajoasă, potrivit unui interviu acordat Financial Times, cel mai puternic ziar din Europa, care l-a declarat personaliatea anului 2022.

Preşedintele Ucrainei mai spune că tânjeşte după o viaţă normală şi că i-ar plăcea să meargă la pescuit de crap cu fiul său în loc să se confrunte cu invadatorul.

Persoana în care pozează Zelenski se potriveşte perfect cu cea a personajului fictiv pe care îl juca într-un serial de televiziune cu note satirice. Serialul spune povestea unui om obişnuit care ajunge în poziţia de cel mai important om din stat. Totodată, Zelenski reprezintă şi antiteza preşedintelui Vladimir Putin, care tronează asupra Rusiei de la Kremlin şi a cărui obsesie pentru reconstruirea unui imperiu decăzut a costat ţara sa zeci sau chiar poate sute de mii de vieţi, scrie FT.

În trecut, înainte de începerea războiului cei mai mulţi ucraineni vedeau serialul ca pe o glumă, iar pe Zelenski ca pe un amator care încerca să se ridice la înălţimea unei funcţii înalte. Totuşi odată cu trecerea timpului aşa zisul amator în vârstă de 44 de ani şi-a expus din plin calităţile şi şi-a câştigat locul în istorie pentru demonstraţia sa de leadership şi tărie de caracter.

Ucraina a surprins întreaga lume când a reuşit să respingă asaltul rusesc asupra Kievului, dar şi prin contraofensivele reuşite din provinciile Harkov şi Kherson. Trupele ucrainene au reuşit să recupereze teritoriul pe care Moscova l-a ocupat în acest an. Chiar şi în prezent soldaţii avansează în sud şi în est, în ciuda iernii care se instalează, pentru a elibera întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Donbasul şi Crimeea.

Aşa cum Winston Churchill şi-a mobilizat ţara prin radio în timpul blitz-kriegului lansat de Adolf Hitler, Zelenski s-a folosit de reţelele de socializare pentru a lansa o campanie neîncetată pentru a obţine sprijinul militar şi financiar al Occidentului. Astfel, liderul ucrainean a transformat situaţia dramatică prin care trece poporul său într-o pârghie de moralitate pentru liderii UE şi SUA. El i-a convins pe aceştia să suporte costurile uriaşe ale războiului împotriva lui Putin dar şi să aducă Kievul pe calea aderării la NATO.

Pe măsură ce conflictul a continuat să de desfăşoare, făcând victime în ambele tabere, Volodimir Zelenski a dveneit un etalon al democraţiei în lupta cu autoritarismul, luptă care ar putea defini cursul secolului XXI.

În ciuda „răului absolut” pe care Rusia şi invazia lui Putin îl reprezintă, fostul actor de comedie încă îşi găseşte timp să râdă, la fel ca milioanele de ucraineni care reuşesc să-şi mai descreţească frunţile postând pe reţelele de socializare glume şi meme-uri desepre invadatorii ruşi.

Zelenski a ajuns, de asemenea, să întruchipeze curajul şi rezistenţa poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruseşti. Din aceste motive, Financial Times l-a ales pe Zelenskyy drept persoana anului 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.