Volksbank: Romania "ramane adancita in recesiune", volumul activelor bancii s-a redus

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 noiembrie 2010 53 afişări

Romania furnizeaza in continuare cea mai mare parte a activelor Volksbank din Europa Centrala si de Est, insa volumul acestora a scazut treptat pe parcursul anului, de la 5,3 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru la 5,2 miliarde la finele lunii iunie, ajungand la 4,8 miliarde la sfarsitul lui septembrie.

Conform raportului financiar interimar al Volksbank pentru primele noua luni, celelalte tari din zona unde grupul are active semnificative sunt Cehia (2 miliarde), Ungaria (1,9 miliarde), Slovacia (1,3 miliarde) si Croatia (1,1 miliarde). Totalul activelor Volksbank International (VBI), divizia grupului austriac Volksbank (VBAG) care opereaza bancile din noua tari din Europa Centrala si de Est si din Malta, era de 13,7 miliarde de euro, in usoara scadere fata de sfarsitul lui septembrie 2009.

Raportul sustine ca in perioada iulie-septembrie, "Cehia, Slovacia si, cu anumite limitari, Ungaria au dovedit dinamism economic comparabil cu cel al tarilor din nucleul zona euro, desi la niveluri foarte diferite (…) In contrast cu ele, Romania ramane adancita in recesiune, cu o scadere a PIB de 2,3% fata de acelasi trimestru din 2009".

Volumul total al creditelor acordate de VBI era de 9,9 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie, in crestere de la 9,5 miliarde la finele lui septembrie 2009. Volumul depozitelor a urcat cu 6,7%, la 5 miliarde de euro.

In primele noua luni, VBI a consemnat o majorare a venitului din dobanzi la 315,9 miloane de euro, de la 293,7 milioane la sfarsitul lui septembrie 2009, cele mai importante cresteri fiind datorate filialelor din Bosnia, Slovenia (ambele in jur de 30%), Cehia si Croatia. Dupa prima jumatate a anului, venitul net din dobanzi crescuse in aceleasi tari, dar scazuse in Ungaria (cu 5,7%) si Romania (cu 5%).

Aceasta crestere a venitului din dobanzi a fost principalul factor al cresterii profitului operational (inainte de calcularea costurilor cu riscul), la 176,5 milioane de euro, mai mult cu 12% fata de acelasi interval din 2009. In acelasi timp, provizioanele au fost majorate cu 22,6%, la 155,8 milioane de euro.

Gerald Wenzel, presedintele boardului directorilor VBAG, a declarat zilele trecute ca grupul se asteapta la un profit de "zeci de milioane de euro" in acest an, comparativ cu pierderea de 1,1 miliarde de euro de anul trecut. El a refuzat sa comenteze insa daca a decis sau nu sa vanda VBI, dupa ce presa a speculat ca grupul austriac vrea sa se concentreze pe activitatile principale, pentru a-si imbunatati performanta. Este de asteptat ca o decizie in aceasta privinta sa fie luata in decembrie.

Wenzel a dezmintit, de asemenea, speculatiile ca VBAG se confrunta cu perspectiva unei nationalizari in mai 2011, insa a admis ca grupul "continua cautarea unui partener puternic" pentru o eventuala fuziune, dupa ce discutiile preliminare cu BAWAG, a patra banca din Austria, au esuat in luna mai.

Raportul Volksbank anticipeaza ca mediul economic ramane fragil la nivel global, cu o reducere a cresterii economice in SUA si o deteriorare a unor indicatori in zona euro. In acelasi timp, "in Austria, Germania si cele mai multe dintre tarile Europei Centrale si de Est, activitatea din economie continua sa creasca fara a genera inflatie, ceea ce inseamna ca ratele dobanzilor vor urca, desi foarte lent, de la nivelurile foarte joase la care se gasesc in prezent".

Numarul angajatilor VBI era de 5.410, in scadere cu 246 fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul sucursalelor s-a redus la 498, de la 513 la 31 decembrie 2009.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/volksbank-romania-ramane-adancita-in-recesiune-volumul-activelor-bancii-s-a-redus-7759286
7759286
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.