VIDEO. Primarul comunei Ciugud din Alba: Nu de calculatoare performante duce lipsă administraţia, avem deja cele mai tari gadgeturi, ci de schimbări făcute de la vârful administraţiei. E dureros, suntem deja în urma Republicii Moldova

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 17 iunie 2023 600 afişări

Am fost că sunt înfrăţit cu o comună din Republica Moldova. Mi e ciudă când o ţară atât de mică, spunem noi şi cu mult în urma noastră, care nu este membră a Uniunii Europene, are platforme mai bune în relaţia cu Guvernul decât noi. Şi asta e dureros, pentru noi.

VIDEO. Primarul comunei Ciugud din Alba: Nu de calculatoare performante duce lipsă administraţia, avem deja cele mai tari gadgeturi, ci de schimbări făcute de la vârful administraţiei. E dureros, suntem deja în urma Republicii Moldova

Politicienii din Guvern şi Parlament, alături de şefii instituţiilor din administraţie, ar trebui să se mobilizeze şi să rezolve care trenează de decenii pentru a simplifica funcţionarea administraţiei şi a relaţiei cu cetăţenii, pentru că multele vorbe care nu au fost urmate de fapte ne-au adus deja în situaţia de a fi în urma Republicii Moldova, o ţară pe care românii sunt obişnuiţi să o privească de sus, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud din Alba.

„Să ştiţi că nu de calculatoare performante duce lipsă administraţia publică locală. Slavă Domnului, ne-am cumpărat cele mai tari gadgeturi posibile prin administraţii. Nu de servere performante ducem noi lipsă. Cred că ducem lipsă în primul rând de conştientizarea funcţionarului public. Da, şi aici cred că ar trebui să vină de la top management în jos. Apoi ducem lipsă de baze de date serioase, pentru că noi tot povestim de ani de zile de interconectarea bazelor de date, de accesul la două clickuri, de...

Dar uite, un exemplu: iarăşi mă întorc la ghişeul.ro sau la (platforma ANAF)  PatrimVen care pe care eu l-am aşteptat de foarte mult timp. De ce nu am putea acolo noi, administraţiile publice locale, să ne dăm acces sau să punem anumite date vizavi de datoriile mele la primărie, de bunurile mele şi atunci un executor judecătoresc să nu mai scrie o hârtie pentru o primărie, iar un funcţionar de acolo să tipărească o altă hârtie, să piardă timp să o ducă acolo. Nu. Interoghează o bază de date, vede că am proprietăţi acolo şi începe executarea silită. Un notar când face o tranzacţie de ce trebuie să îl trimită pe om să îşi ia un certificat de atestare fiscală, când oricum avem asta din 2012? Da, e la două clickuri distanţă. De ce nu putem face lucrul ăsta? Şi exemplele ar putea continua.

Doar că cred că noi, la Ciugud, am avea nevoie de puţină susţinere din partea statului. Uite, îmi vine în minte o altă chestiune: de 12 ani jumate, toate documentele care intră şi ies din Primăria Ciugud sunt stocate în format digital. Nici acum, după 12 ani de zile, nu avem o lege a arhivelor digitale. Mereu spunem lucrul asta şi, din păcate, suntem forţaţi să mai tipărim hârtii.

(...)

Sau un alt exemplu, altă supărare de-a mea. Am fost că sunt înfrăţit cu o comună din Republica Moldova. Mi e ciudă când o ţară atât de mică, spunem noi şi cu mult în urma noastră, care nu este membră a Uniunii Europene, are platforme mai bune în relaţia cu Guvernul decât noi. Şi asta e dureros, pentru noi”, a spus Gheorghe Damian în cadrul evenimentului IQ Digital Cluj, organizat de Upgrade 100.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.