Veşti bune pentru salariaţii din România: Angajaţii vor putea beneficia de zece zile de absenţă de la locul de muncă. Care sunt condiţiile

Autor: Alexandru Nanu Postat la 21 octombrie 2022 55 afişări

Veşti bune pentru salariaţii din România: Angajaţii vor putea beneficia de zece zile de absenţă de la locul de muncă. Care sunt condiţiile

Din această lună, angajaţii vor avea dreptul de a lipsi de la locul de muncă până la 10 zile în situaţii neprevăzute, urmând să le recupereze ulterior, după intrarea în vigoare a unei legi care aduce modificări importante la Codul muncii.

Mai exact, este vorba despre intra în vigoare a articolului 152^2 din Legea nr. 283 din 17 octombrie 2022pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în  Monitorul Oficial nr. 1013 din 19 octombrie 2022.

Legea va intra în vigoare începând cu data de 22 octombrie.

Se prevede ca salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului, conform legii prezentate anterior.

Absentarea de la locul de muncă prevăzută nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă, în limita numărului de maxim 10 zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
munca,
salariati,
absenta,
angajati,
conditii,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.