Ungaria impune o taxă specială de 90%

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 13 iulie 2021 122 afişări

Ungaria impune o  taxă specială de 90%

Marii producători de nisip, pietriş şi ciment din Ungaria vor fi nevoiţi să plătească o taxă de 90% pe profiturile realizate din vânzările peste preţurile stabilite de către guvernul ţării, relatează Bloomberg.

Noua taxă este parte a eforturilor guvernului de a aduce sub control creşterea puternică a preţurilor materialelor de construcţii. Preţul cimentului, de exemplu, a crescut cu 16% în perioada mai-iunie, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Contractorilor Ungari din Construcţii.

Măsurile anunţate în ultima vreme de către guvernul ungar pentru stăvilirea creşterii preţurilor materialelor de construcţii au fost publicate în Monitorul Oficial la sfârşitul săptămânii trecute, acestea incluzând taxa de 90%, taxă supli­mentară pe exploatarea resurselor miniere, potrivit Property Forum.

Guvernul a stabilit de asemenea limite de preţ peste care taxa suplimentară va fi percepută.

Aceasta trebuie plătită în forinţi până în a 15-a zi a lunii următoare. Se stipulează de asemenea că veniturile din această taxă trebuie folosite pentru finanţarea proiectelor publice din sectorul serviciilor de sănătate.

Portfolio.hu arată că noua taxă este adaptată celor mai mari jucători din sector (11 companii), deoarece guvernul susţine că aceştia realizează profituri suplimentare.

Laszlo Koji, preşedintele Sin­dicatului Naţional al Antreprenorilor din Construcţii (EVOSZ), a menţionat că majoritatea com­paniilor de construcţii vor obţine un profit maxim de o cifră în acest an, astfel că raţiunea ultimei decizii ar fi de a elimina disproporţiile semni­ficative.

Anterior publicării noilor măsuri, guvernul Ungariei ordonase raportarea obligatorie a exporturilor de materiale de construcţii consi­derate „strategice“. Neres­pectarea obligaţiei de raportare poate duce la con­fiscarea materialelor de cons­truc­ţii şi amenzi.

În urma acestei măsuri, Mapei Kft., un producător de auxiliare pentru construcţii, a anunţat că îşi va reduce exporturile pentru a satisface nevoile interne, iar ulterior o altă companie a anunţat că se va concentra exclusiv pe piaţa maghiară, atenuând astfel problemele legate de aprovizionare şi creşterea preţurilor materiilor prime, scrie Porfolio.

Premierul Viktor Orban a anunţat că restricţionarea exporturilor unor materiale de construcţii va fi introdusă din toamnă, după ce măsura va fi fost aprobată de către autorităţile de la Bruxelles.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
taxa,
ungaria,
materiale de constructii,
impunere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.