Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie

Postat la 19 martie 2019 255 afişări

O zonă vântoasă şi izolată de pe insula australiană Tasmania, aflată în regiunea Asia-Pacific este considerată o veritabilă referinţă internaţională în ceea ce priveşte aerul curat, scrie AFP.

Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie

Peninsula Capului Grim oferă privelişti spectaculoase, cu vaste întinderi acoperite cu vegetaţie ierboasă şi cu apele cristaline ale Oceanului Austral. Această regiune cu peisaje magnifice este şi o normă pentru oamenii de ştiinţă.

Din 1976, acest pământ sălbatic şi bătut de vânturi găzduieşte Staţia de Măsurare a Poluării Aerului din Cape Grim, o infrastructură publică australiană însărcinată cu misiunea - ce pare la prima vedere improbabilă - de a îmbutelia aerul, scrie Agerpres.

 

"Munca noastră este de a găsi aerul cel mai curat din lume şi de a măsura rata sa de poluare", a explicat pentru AFP Sam Cleland, angajat al acestei staţii meteorologice, amenajată pe o faleză.Spre vest, cea mai apropiată masă terestră este Argentina. La sud se află doar Antarctica.

Izolarea staţiei a făcut din aceasta locul perfect pentru a colecta ceea ce mulţi specialişti consideră a fi aerul cel mai pur de pe Terra, scutit da gazele de eşapament şi de fumul ce se degajă de pe plantaţiile de arbori de cauciuc.

 

Când "Roaring Forties" (vânturi puternice din emisfera sudică) bat dinspre sud-vest, ele nu întâlnesc în calea lor altceva decât marea timp de zile sau chiar de săptămâni.

 

Economia aerului

Acela este momentul în care Sam Cleland şi echipa lui prelevează acel cocktail de dioxid de azot, oxigen, hidrogen şi celelalte componente ale aerului ambiental.

Pentru aceasta, ei folosesc un sistem de tuburi polizate cu laser - ce par ieşite din serialul de animaţie "Wallace and Gromit", ai cărui protagonişti sunt doi inventatori din plastilină - şi instrumente de măsură deosebit de sensibile.

Materialul lor de studiu este atât de delicat, încât traseele urmate de vehiculele ce asigură livrări din oraşul cel mai apropiat, situat la o oră de condus, sunt cu minuţiozitate închise, pentru a evita orice eventuală măsurătoare eronată.

În timp ce autorităţile din cele mai poluate oraşe ale lumii întâmpină dificultăţi în a atrage talente şi de a limita bolile cronice, locuitorii din Peninsula Cape Grim fac din mediul lor înconjurător, considerat relativ intact, un argument principal de promovare a acestei regiuni.

Pentru a vinde carnea locală de vită, sunt promovate studii ştiinţifice despre calitatea aerului. Numărul în creştere de ferme eoliene şi de turişti veniţi pentru a respira aerul pur din zonă arată că reputaţia acestei regiune se construieşte treptat, scrie incont.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apa,
locuitori,
ploaie,
regiune,
afp

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.