Un nou scandal în asigurări: şoferii vor plăti tarifele reduse pentru transportatori

Postat la 19 octombrie 2016 152 afişări

Un nou scandal în asigurări: şoferii vor plăti tarifele reduse pentru transportatori

Un nou scandal se prefigurează în domeniul asigurărilor: după ce Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat tarifele maximale pentru poliţele auto obligatorii în următoarele şase luni, reprezentanţii service-urilor acuză că şoferii simpli vor plăti poliţe de răspundere civilă auto (RCA) mai scumpe cu 30%, în vreme ce asigurătorii se plâng că limitarea tarifelor este neconstituţională. De asemenea, brokerii de asigurări se plâng că vor încasa mai puţini bani.

Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), a acuzat că datele anunţate de către ASF arată că transportatorii vor plăti tarife cu 40% mai mici faţă de media pieţei pentru camioanele de 16 tone, însă tarifele pentru autoturisme au crescut cu 30% faţă de luna februarie a acestui an, potrivit News.ro.

ASF a stabilit că transportatorii vor plăti maximum 7.534 lei pentru un camion de 16 tone, însă pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, tariful va fi de 610 lei. Acesta este cu 30% mai mare decât tariful mediu pentru poliţele RCA, care era de 466 de lei în luna februarie, acuză Muntean.

Asigurătorii consideră plafonarea ilegală

Concomitent, asigurătorii acuză că plafonarea tarifelor RCA este neconstituţională şi amenunţă cu ”demersuri la nivel european” în privinţa acesteia. ”Societăţile de asigurare respectă legile în vigoare, prin urmare şi tarifele maximale impuse prin Ordonanţa de Urgenţă vor fi, cu siguranţă, respectate. Subliniem însă că UNSAR a atras de nenumărate ori atenţia asupra ilegalităţii acestei prevederi. Îngheţarea preţului poliţelor RCA încalcă atât normele europene, cât şi Constituţia României. Mai mult, considerăm că orice intervenţie în plafonarea tarifării, fără a ţine cont de realităţile pieţei de asigurări, va impacta în mod negativ consumatorii, pentru că va conduce la o nivelare: majorarea preţurilor pentru categoriile de clienţi cu o conduită rutieră bună şi reducerea preţurilor pentru categoriile cu grad de risc ridicat”, arată, într-un comunicat, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Organizaía spune că va face ”toate demersurile necesare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, pentru a ne asigura ca legislaţia din domeniu este conforma cu normele europene şi naţionale în vigoare”.

Legea concurenţei permite plafonarea pentru o perioadă de şase luni a preţurilor în momente de criză. Reamintim, Astra Asigurări şi Carpatica Asig, două dintre cele mai mari companii de pe segmentul RCA, sunt în faliment şi vor fi lichidate, în vreme ce Euroins şi City Insurance se află în procedură de redresare financiară. De asemenea, service-urile au acuzat că şi Asirom plăteşte cu foarte mari întârzieri daunele.

Cititi mai multe pe www.voceatransilvaniei.biz

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.