Un inginer în producţie poate obţine până la 7.500 de lei net pe lună, iar un operator ajunge la 2.600 de lei net pe lună

Autor: Ramona Cornea, Adelina Mihai Postat la 20 februarie 2020 151 afişări

Cei care vor să lucreze în sectorul pro­ducţiei au parte de oferte de muncă variate, iar ofertele salariale ale angajatorilor pot ajunge la un nivel destul de generos.

Un inginer în producţie poate obţine până la 7.500 de lei net pe lună, iar un operator ajunge la 2.600 de lei net pe lună

Un inginer din industria prelucrătoare poate câştiga cât un middle-manager din sediul central al unei multinaţionale, în timp ce un operator de maşini cu comandă numerică câştigă cât un vorbitor de limbă engleză dintr-un centru de servicii, arată datele companiilor de recrutare.

Cei care vor să lucreze în sectorul pro­ducţiei au parte de oferte de muncă variate, iar ofertele salariale ale angajatorilor pot ajunge la un nivel destul de generos.

Companiile din industria prelucrătoare au oferte care variază de la sa­lariul minim pe eco­no­mie (1.346 de lei net pe lună) pen­tru un muncitor ne­califi­cat, până la 7.500 de lei net pentru un in­giner în pro­duc­ţie, con­form da­telor companiei de re­crutare şi în­chi­rie­re de forţă de mun­că în re­gim tem­porar APT Re­sources & Services, parte a Work Ser­vice Group.

„Aceste valori iau în con­siderare atât nivelul re­dus din zo­nele cu o infra­structură puţin dez­vol­tată, precum şi zo­nele puternic dezvoltate un­de cererea mare a dus la creşterea nivelului salarial mediu din piaţă“, spune Sorina Donisa, CEO al APT Resources & Services, parte a Work Service Group.

Salariul mediu net din industria pre­lu­crătoare a ajuns la aproape 2.700 de lei net în 2019, fiind cu 14% sub nivelul salariului mediu la nivel naţio­nal, dar dublu faţă de ni­velul sala­riu­lui minim din România.

Salariile din industria prelu­crătoare va­riază foarte mult în funcţie de zona geogra­fi­că, pachetele salariale oferite de companiile din vestul ţării fiind mult mai mari decât în restul ţării.

„Nivelul salarial în industria pre­lu­crătoare şi nu numai variază foarte mult în funcţie de zona geografică. De exemplu, pachetele salariale sunt semnificativ mai mari în zona de vest, centru şi în arealul oraşelor puternic industrializate faţă de zona de nord, est sau zone rurale unde singura op­ţiune a populaţiei este de a migra către oraşe sau străinătate“, mai spune Sorina Donisa.

Potrivit celor mai recente date statistice, industria prelucrătoare concentra 1,1  milioa­ne de angajaţi în decembrie 2019, în scădere cu 26.000 de angajaţi în comparaţie cu decembrie 2018, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Închiderile de fabrici, în special a celor din industria textilă, dar şi migraţia externă a românilor au condus la o scădere a numărului de angajaţi din acest sector. Cu toate acestea, personalul din industria prelu­crătoare reprezintă 23% din totalul angajaţilor din economia României (de peste 4,9 milioane de salariaţi), fiind sectorul în care lucrează cei mai mulţi angajaţi din mediul privat.

CEO-ul APT-Work Service Group afir­mă că industria prelucrătoare din România este în creştere, companiile au o cerere de angajaţi mai mare decât oferta de pe piaţă şi astfel caută soluţii pentru a atrage candidaţii.

„Piaţa este în continuare în creştere, companiile caută soluţii de a atrage candidaţi, uneori apelând inclusiv la relocarea can­di­daţilor din zone mai puţin ofertante către zo­nele puternic dezvoltate. În industria de auto­motive, puternic reprezentată în România, vedem o încetinire a ritmului de creştere în comparaţie cu anii precedenţi. Cu toate acestea, cererea este în continuare mult mai mare decât oferta de candidaţi din piaţă“, spune CEO-ul APT.

Urmărește Business Magazin

ZF.ro
Care este de fapt ADEVĂRUL despre vaccinul anunţat de Rusia? Americanii şi nemţii se revoltă. „Poate fi extrem de periculos. Putem răni o mulţime de oameni” Care este de fapt ADEVĂRUL despre vaccinul anunţat de Rusia? Americanii şi nemţii se revoltă. „Poate fi extrem de periculos. Putem răni o mulţime de oameni”
BREAKING. Datoria României A EXPLODAT. Câte miliarde au luat Orban şi Cîţu de la începutul crizei. Cifrele care au şocat pe toată lumea
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Iohannis, despre traseismul politic: Nu văd cu ochi buni aceste racolări Iohannis, despre traseismul politic: Nu văd cu ochi buni aceste racolări
PSD depune pe 17 august moţiune de cenzură. Ciolacu: S-a umplut paharul
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.