UE anunţă progrese în discuţiile cu Rusia privind asigurarea alimentării cu gaze prin Ucraina

Autor: Mihai Draghici Postat la 12 septembrie 2015 53 afişări

Rusia şi Comisia Europeană au înregistrat progrese în discuţiile care vizează garantarea alimentării cu gaze a Ucrainei şi un flux stabil către Uniunea Europeană în cursul iernii, anunţă Executivul UE, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Compania rusă Gazprom a întrerupt, începând din iulie, livrările de gaze către Ucraina, pe fondul disputelor pe tema tarifelor. Livrările de gaze prin Ucraina către Uniunea Europeană nu au fost afectate.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de Energie, s-au întâlnit vineri după-amiază, la Viena.

Comisia Europeană a catalogat discuţiile drept "constructive".

"Întâlnirea s-a concentrat pe acţiunile necesare pentru asigurarea unui flux stabil de gaze către Ucraina şi prin Ucraina către Uniunea Europeană, pe parcursul iernii", a comunicat Comisia Europeană.

Următorul pas este organizarea unei reuniuni UE/Rusia/Ucraina şi "definitivarea acordului în viitorul apropiat", a precizat Comisia Europeană.

"Din punctul nostru de vedere, am reuşit să ajungem la un acord de principiu privind un pachet de iarnă", a afirmat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Rusia furnizează o treime dintre necesarul de gaz al Uniunii Europene, iar 15 % din acest volum de gaz tranzitează Ucraina.

Pe fondul conflictului din Ucraina, Moscova şi Kievul au avut o serie de dispute pe tema tarifelor la gaz, situaţii care au afectat fluxurile către Uniunea Europeană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
RUSIA/UCRAINA,
GAZE
/actualitate/ue-anunta-progrese-in-discutiile-cu-rusia-privind-asigurarea-alimentarii-cu-gaze-prin-ucraina-14709978
14709978
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.