Turcia şi Statele Unite vor intensifica raidurile aeriene împotriva teroriştilor din nordul Siriei

Autor: Mihai Draghici Postat la 25 august 2015 56 afişări

Turcia şi Statele Unite vor lansa curând operaţiuni aeriene intense pentru eliminarea militanţilor reţelei Stat Islamic din nordul Siriei, anunţă ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Discuţiile dintre Washington şi Ankara pe tema acestui plan militar au fost finalizate duminică, iar la raidurile aeriene ar putea participa aliaţi regionali precum Arabia Saudită, Qatar şi Iordania, precum şi Marea Britanie şi Franţa, a explicat Cavusoglu într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

"Discuţiile tehnice au fost finalizate duminică, iar operaţiunea, care va consta în raiduri intense contra reţelei Stat Islamic, va începe curând", a spus Cavusoglu.

"Obiectivul nostru este să eliminăm reţeaua Stat Islamic atât din Siria, cât şi din Irak, altfel nu se pot instaura pacea şi securitatea", a subliniat Cavusoglu.

Turcia şi Statele Unite au stabilit să creeze o zonă demilitarizată între două oraşe siriene ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, după care vor permite accesul în regiune membrilor Armatei Siriene Libere (ASL), forţa opoziţiei moderate din Siria.

Turcia a lansat, pe 24 iulie, o operaţiune "antiteroristă", atacând poziţii militare kurde din Irak şi militanţi ai reţelei sunnite Stat Islamic, în Siria. Turcia a iniţiat raidurile aeriene ca reacţie la atacul terorist din oraşul Suruc, soldat cu 32 de morţi şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Este prima dată în ultimii doi ani când armata turcă atacă poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea autonomiei în Turcia şi care este implicată, de circa un an, în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Aripa militară a PKK a revendicat recent uciderea a doi poliţişti turci care ar fi colaborat cu organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
sua,
siria
/actualitate/turcia-si-statele-unite-vor-intensifica-raidurile-aeriene-impotriva-teroristilor-din-nordul-siriei-14687267
14687267
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.