Turcan (PNL) despre majorarea pensiilor: PSD creează conspiraţie: ei vor, dar mulţi nu îi lasă

Autor: Laura Buciu Postat la 31 octombrie 2022 48 afişări

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, spune că majorarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii este o „temă falsă” şi că dacă ar exista o decizie politică, pensiile ar putea creşte şi cu 25%, însă nici atunci nu s-ar atinge plafonul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR.

Turcan (PNL) despre majorarea pensiilor: PSD creează conspiraţie: ei vor, dar mulţi nu îi lasă

Majorarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, cerută de PSD, este o temă falsă, declară la RFI deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

Turcan spune că social-democraţii „creează acea conspiraţie: ei vor, dar foarte mulţi nu îi lasă”.

Raluca Turcan mai precizează că „dacă ar exista o decizie politică astăzi, pensiile în România ar putea fi crescute şi cu 25% şi nici măcar atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR”.

„Eu cred că poziţia PSD este de fapt o poziţie foarte bine gândită şi ea îl are ca principal artizan pe ministrul Muncii, care din prima zi de mandat a început o dezbatere în spaţiul public privind majorarea acelui procent maxim de plată a pensiilor de 9,4% din PIB, pentru a putea creşte pensiile în perioada următoare, creând astfel ideea unei conspiraţii la nivel naţional şi în acelaşi timp percepţia că ei şi-ar dori pensii foarte mari, dar cineva nu-i lasă. Aici cred că se impun nişte clarificări în acest tumult al declaraţiilor din ultima perioadă. Dacă ar exista o decizie politică astăzi, pensiile în România ar putea fi crescute şi cu 25% şi nici măcar atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR. Tema acestui procent din PIB de 9,4% care trebuie modificat, în accepţiunea unora, pentru a putea creşte pensiile este una falsă şi este incorectă pentru milioane de pensionari. Este o temă gândită atent, pentru a crea ideea unei conspiraţii. Nu există nici o conspiraţie nicăieri”, spune Raluca Turcan.

Deputatul PNL spune că „aici se ajunge în momentul în care se constituie o coaliţie politică, fără un protocol clar de conduită între partidele parte a acestei coaliţii. Dacă de exemplu în protocolul de constituire a coaliţiei s-ar fi inclus şi nişte reguli de comportament, probabil că atacurile în spaţiul public nu ar fi avut ce să caute, dacă vrem ca această coaliţie să funcţioneze (...). Pe fond, însă, declaraţiile din spaţiul public, începând cu ministrul Muncii, din prima zi de mandat, până la toţi ceilalţi colegi ai lui de partid au acest scop, maximizarea rezultatului electoral, manipularea beneficiarilor, în primul rând a pensionarilor, pentru că despre ei vorbim şi plasarea PSD-ului în poziţia de partid bun, în condiţiile în care foarte multe forţe, inclusiv partenerii de guvernare nu i-ar lăsa. Aceasta este strategia pe care ei o au, creează acea conspiraţie, ei vor, dar foarte mulţi nu îi lasă”.

Raluca Turcan îi cere premierului să pună presiune pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, să accelereze reforma pensiilor.

„Un set de soluţii ar putea să plece de la o decizie fermă din partea premierului ca ministrul Muncii să finalizeze proiectele mari de reformă pe pensii publice, pensii speciale, asistenţă socială şi salarizare. Poate că în fiecare zi de declaraţii în spaţiul public ar trebui să prezinte stadiul realizării acestor reforme, pentru că de acolo pleacă tot, predictibilitatea viitoare a majorării pensiilor şi inclusiv cuantumul acestor pensii”.

Schimburile de replici ironice, înţepăturile şi acuzaţiile au loc de câteva zile între lideri ai PSD şi PNL pe tema pensiilor. Totul a pornit de la un clip postat de social-democraţi, în care Marcel Ciolacu îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că nu a majorat veniturile vârstnicilor în timpul guvernărilor de dreapta şi spune că dacă nu erau social-democraţii la guvernare, pensiile nu ar fi crescut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
pensie,
majorare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.