Trucul ştiinţific care te ajută să dormi bine şi să te trezeşti odihnit

Postat la 16 martie 2023 90 afişări

Trucul ştiinţific care te ajută să dormi bine şi să te trezeşti odihnit

Un grup de cercetători a descoperit un truc uşor de a dormi mai bine.

Un grup de cercetători a descoperit că există o modalitate uşoară de a îmbunătăţi calitatea somnului.

Potrivit revistei de ştiinţă Sleep, blocarea aproape a întregii lumini ambientale atunci când dormim poate îmbunătăţi vigilenţa şi memoria în ziua următoare. Iar tot ce trebuie să faci este să porţi o mască de somn. „Lumina ambientală poate influenţa modelul de somn şi timpul”, scriu cercetătorii. „Am văzut cum purtarea unei măşti pentru ochi pentru a bloca lumina în timp ce dormi noaptea afectează memoria şi vigilenţa, ceea ce ar putea aduce beneficii activităţilor zilnice precum studiul şi conducerea”.

Cercetătorii au efectuat două experimente care au implicat 122 de participanţi. În primul, 89 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani au fost rugaţi să poarte o mască pentru ochi în timp ce dormeau, timp de o săptămână, iar apoi o mască cu găuri în săptămâna următoare.

În al doilea experiment, 33 de voluntari adulţi între 18 şi 35 de ani au fost echipaţi cu măşti pentru ochi, dispozitive pentru a detecta intensitatea luminii la trezire şi o bandă purtabilă pentru a monitoriza activitatea creierului în timpul somnului.

Participanţii au dormit atât cu o mască obişnuită, cât şi cu o mască perforată, apoi au fost supuşi unor teste. Tot în acest caz, rezultatele au arătat că cei care au purtat o mască normală, fără găuri, au învăţat informaţii noi şi şi-au amintit mai bine decât ceilalţi.

Legătura dintre somn şi bunăstare este consolidată: dormitul bine ne permite să ne menţinem o sănătate bună, afectează procesarea emoţiilor în creier şi afectează, de asemenea, modul în care socializăm cu ceilalţi. Studiul publicat în Sleep arată că folosirea unei măşti de somn ar putea aduce diverse beneficii odihnei noastre. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stiinta,
ajutor,
somn

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.