Tranzacţie gigant în mijlocul crizei: Se naşte un jucător de 38 miliarde dolari în industria de telecom

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 mai 2020 120 afişări

Britanicii de la Libery Global şi spaniolii de la Telefonica au bătut palma pentru o tranzacţie care va crea cel mai mare operator de internet şi telefonie mobilă din Marea Britanie, marcând o nouă tranzacţie de referinţă pentru cunoscutul miliardar John Malone, care controlează grupul britanic, potrivit Bloomberg.

Tranzacţia evaluează noua companie la peste 38 miliarde dolari, întrucât compania O2 din grupul Telefonica valorează peste 15,6 miliarde dolari, iar firma Virgin Media din grupul Liberty valorează circa 23 miliarde dolari.

Companiile au început negocierile încă din luna decembrie pentru această tranzacţie, care le oferă ocazia de a reorganiza doi jucători de talie medie din industrie pentru a concura cu gigantul BT Group, oferind servicii convergente care combină telefonia fixă şi mobilă cu internetul şi serviciile de televiziune.

Mai mult, aceasta este cea mai mare tranzacţie anunţată de când a început criza.

Acţiunile Telefonica au crescut cu 4,4% pe bursă imediat după anunţ, în timp ce acţiunile britanicilor de la BT au scăzut cu 11% după ce aceştia au anulat dividendele.

În 2019, operaţiunile UPC pe piaţa locală au fost preluate de Vodafone, în cadrul unei tranzacţii  de 18,4 miliarde euro între Liberty Global şi Vodafone Group, prin care Vodafone a preluat activităţile companiei din Germania, Cehia, Ungaria şi România. 

Cum este structurată tranzacţia

Telefonica va primi o plată iniţială de peste 3 miliarde dolari de la Liberty Global şi încă 7 miliarde dolari sub forma unor recapitalizări viitoare – ambele companii vor avea o participaţie egală în noul venture.

Fiecare companie va numi jumătate din board-ul de 8 membri, care va avea un preşedinte care se va schimba o dată la doi ani. Tranzacţia ar trebui să se încheie la mijlocul anului 2021.

Anunţul marchează cea mai recentă tranzacţie a miliardarului John Malone, care controlează grupul Liberty, care s-a aruncat într-o cursă neobosită de fuziuni şi achiziţii încă de când a vândut furnizorul de televiziune prin cablu Tele-Communications către americanii de la AT&T în 1999 pentru suma de 48 miliarde dolari.

Pentru preşedintele grupului Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, tranzacţia reprezintă o oportunitate de a le dovedi investitorilor că se dedică restructurării datoriilor companiei.

Investitorii au penalizat acţiunile Telefonica pe bursă încă de acum patru ani când Pallete a devenit preşedintele grupului, întrucât compania spaniolă nu a reuşit să le livreze acestora perspective clare de creştere şi planuri de reducere a datoriei.

Acţiunile Telefonica au scăzut cu 30% de la începutul anului, chiar dacă în luna noiembrie Pallete a lansat o nouă strategie care se concentrează pe businessurile lucrative din Spania, Brazilia, Marea Britanie şi Germania – plasând alte activităţi din America Latină într-o divizie separată.

În cadrul tranzacţiei, O2 va rămâne fără datorii, în timp ce Virgin Media vine cu datorii nete de 11,3 miliarde dolari. Cash flow-ul şi nevoile de finanţare vor fi împărţite între cele două grupuri.  

Noua companie va avea 46 de milioane de clienţi, iar primul care preia preşedinţia rotativă a board-ului va fi Mike Fries, CEO-ul Liberty Global.

Britanicii de la BT erau lider de piaţă cu o cotă de 32%, însă cele două companii combinate în urma acestei tranzacţii au o cotă de piaţă totală de 34%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.