Tranzacţia dintre KazMunayGas şi China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea din partea autorităţilor române

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 27 iulie 2017 143 afişări

Autorităţile române au aprobat tranzacţia încheiată la finele anului 2016 între compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC), potrivit unui comunicat de presă al KMG International (KMGI). Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.

Tranzacţia dintre KazMunayGas şi China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea din partea autorităţilor române

În decembrie 2016 a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre. 

Conform acordului dintre KMG şi CEFC, compania chineză va efectua investiţii în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa de-a lungul următorilor 10 ani, În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa. 

Controlat integral de KazMunayGas Kazahstan, KMG International (KMGI) desfăşoară operaţiuni în sectoarele de rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale pe 11 pieţe principale. În România, grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de 5 milioane de tone pe an, rafinăria Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de profil încă în activitate (din 1905) –, dar şi o largă reţea de distribuţie a carburanţilor. Investiţiile totale realizate de KMG International în România în perioada 2007-2016 se ridică la 4 miliarde de dolari, la care se adaugă contribuţii la bugetul de stat de peste 13 miliarde de dolari.

Primul pas al chinezilor de la CEFC China Energy Company Limited a fost cel al preluării oficiale a controlului asupra Dyneff, compania de trading şi distribuţie a carburanţilor în Franţa şi Spania din cadrul KMG International, fostul Rompetrol, după ce au cumpărat de la kazahi 51% din acţiunile companiei, în a doua parte a anului 2015. Tranzacţia a fost anunţată la finalul lunii septembrie, iar finalizarea acesteia a fost anunţată de cele două părţi în cursul lunii decembrie. KMG International rămânea în urma acestei tranzacţii cu 49% din Dyneff. „Obiectivul KMGI şi CEFC este ca Dyneff să devină o platformă de dezvoltare în vestul Europei, beneficiind atât de accesul sporit la surse de aprovizionare, cât şi de sprijinul financiar necesar continuării şi extinderii activităţilor şi operaţiunilor din sectorul energetic“, anunţau la acea vreme cele două companii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.