Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson, din cauza crizei nord-irlandeze

Autor: Mihai Draghici Postat la 12 iunie 2021 325 afişări

Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson, din cauza crizei nord-irlandeze

Liderii Uniunii Europene au insistat, sâmbătă, la summitul G7, ca Marea Britanie să implementeze în totalitate Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit, iar premierul britanic, Boris Johnson, susţine că Bruxellesul nu înţelege situaţia din Irlanda de Nord.

"Acordul din Vinerea Mare şi pacea din Irlanda au o importanţă majoră. Am negociat un Protocol în acest sens, semnat şi ratificat de Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Noi vrem cele mai bune relaţii cu Marea Britanie. Ambele părţi trebuie să implementeze ceea ce am stabilit. Există o unitate completă în UE asupra acestui subiect", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, potrivit Sky News.

Însă Boris Johnson susţine că Uniunea Europeană înţelege greşit situaţia din Irlanda de Nord. "Ca să fiu sincer, cred că în UE există un grad mare de neînţelegere privind situaţia din Irlanda de Nord, privind echilibrul Acordului din Vinerea Mare şi procesul de pace. Eu am fost politicos asupra acestor lucruri şi cred că vom avea unele soluţii practice. Iar dacă nu se va întâmpla aşa, cred că prietenii noştri trebuie să înţeleagă că prima îndatorire a Guvernului britanic este să susţină integritatea teritorială a Marii Britanii, iar noi vom face orice trebuie pentru a asigura acest lucru", a declarat Boris Johnson, potrivit BBC News.

La summitul G7, care se derulează în localitatea britanică St Ives (Cornwall), participă liderii din Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie. De asemenea, sunt prezenţi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisia Europene.

Boris Johnson s-a întâlnit joi cu preşedintele american, Joseph Biden, dar susţine că acesta nu i-a cerut nimic special în legătură cu situaţia din Irlanda de Nord. După discuţiile cu Joseph Biden, premierul britanic s-a declarat favorabil continuării eforturilor pentru aplicarea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, pe fondul tensiunilor cu Uniunea Europeană. "Există armonie completă asupra necesităţii de a continua eforturile pentru a găsi soluţii în scopul de a garanta susţinerea Acordului de Pace de la Belfast", a declarat Boris Johnson. Întrebat dacă Joseph Biden l-a îndemnat să rezolve problemele apărute în Irlanda de Nord după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Boris Johnson a afirmat: "Nu, nu a cerut, dar ceea ce pot spune este că SUA, Marea Britanie şi UE au un lucru pe care vor în mod absolut să îl facă, acela de susţinere a Acordului de Pace din Vinerea Mare şi de a ne asigura că este menţinut echilibrul procesului de pace". Washingtonul insistă ca Guvernul de la Londra să respecte statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu Uniunea Europeană pentru garantarea Acordului de Pace din Vinerea Mare.

Emmanuel Macron a avertizat, înaintea summitului G7, că reluarea discuţiilor pe tema Acordului Brexit "nu ar fi un lucru serios". "Aceasta nu este o problemă între Marea Britanie şi Franţa, este o problemă între europeni şi Marea Britanie", a atras atenţia preşedintele Franţei.

Uniunea Europeană a avertizat că va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu va aplica în totalitate Protocolul Acordului Brexit în provincia Irlanda de Nord.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anunţat recent că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu violenţe din cauza apariţiei controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii după Brexit.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări. În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
m.britanie,
g7,
brexit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.