Ţara pe care Donald Trump a vrut să o invadeze anul trecut. Ce i-a determinat pe americani să ia decizia

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 iulie 2018 3949 afişări

Ţara pe care Donald Trump a vrut să o invadeze anul trecut. Ce i-a determinat pe americani să ia decizia

Când Venezuela a început să se prăbuşească sub propriul haos politic şi economic în luna august a anului trecut, reacţia publică a lui Donald Trump a fost de a accesa o „opţiune militară”, care s-ar fi tradus în invazia Venezuelei şi înlăturarea preşedintelui naţiunii sud-americane, Nicolas Maduro, potrivit Quartz.

În timp ce remarca, ce a fost făcută în faţa reporterilor în data de 11 august a anului trecut, a fost de altfel ignorată ca fiind una goală, bombastică – specifică republicanului – un raport lansat de Associated Press în data de 5 iulie arată că Trump era foarte serios cu privire la această idee.

Trump a vehiculat ideea iniţial în data de 10 august, în cadul unei întâlniri din Biroul Oval cu oficiali de rang înalt, printre care şi secretarul de stat Rex Tillerson şi consilierul pe securitate naţională H.R. McMaster.

Când discuta despre sancţiunile asupra Venezuelei, el a întrebat de ce nu poate SUA doar să invadeze ţara. Trump a furnizat şi o serie de referinţe istorice, transmite AP, precum invazia condusă de americani asupra Grenada în 1983, sub conducerea lui Ronald Reagan, şi cea din Panama din 1989, condusă de George W. Bush.

Oficialii prezenţi în carul întâlnirii au încercat să îi explice fostei gazde de emisiune TV de ce invazia nu este o opţiune – ar fi avut alt impact decât cel dorit şi ar fi redus popularitatea SUA în regiune, care deja este mai scăzută decât de obicei – însă Trump a insistat.

Când a făcut remarcile publice în ziua următoare, a fost criticat de blocul Mercosur şi de partenerul SUA, Columbia, precum şi de oficialii din Venezuela. Ministrul apărării, Vladimir Lopez, l-a numit un act de „extremism” şi „nebunie”.

Mai târziu în aceeaşi lună, Trump a readus în discuţie planul în cadrul unei întâlniri cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos. El chiar a vehiculat opţiunea din nou în luna septembrie după o întâlnire cu Santos şi alţi trei preşedinţi din America Latină – în ciuda sfatului explicit al consilierilor de a nu menţiona ideea. Liderii din America Latină au refuzat sugestia.

Pe lângă problemele evidente de natură etică şi legală, invazia Venezuelei ar putea fi exploatată de o serie de lideri din America Latină şi ar putea face mult rău imaginii Americii în regiune. Maduro se ocupă deja de deteriorarea acestei imagini. Preşedintele venezuelean a adus în discuţie ameninţarea pe care o reprezintă Trump şi le-a cerut forţelor militare din Venezuela să fie în gardă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
trecut,
donald trump,
americani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.