Tabăra Băsescu-PDL se întoarce în luptă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 martie 2013 25 afişări

Preşedintele Traian Băsescu s-a implicat în discuţia despre modificarea Constituţiei aducân din nou în actualitate tema sa favorită, revenirea la un parlament unicameral şi micşorare la 300 a numărului de aleşi, în acord cu rezultatul referendumului din 2009 şi cu proiectul de revizuire iniţiat în 2011 de guvernul PDL condus de Emil Boc.

Preşedintele a trimis în acest sens o scrisoare şefului Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi a ieşit şi cu o declaraţie publică pe aceeaşi temă, afirmând că orice iniţiativă de revizuire a Constituţiei care evită aplicarea rezultatelor referendumului respectiv "nu se justifică şi va fi un eşec", pentru că va fi respinsă de populaţia "furioasă" atunci când revizuirea va fi supusă consultării populare.

Promovarea temei parlamentului unicameral se anunţă un cal de bătaie politic puternic în următoarea perioadă, atât în raport cu alegerile de sâmbătă din PDL (unde Elena Udrea se poziţionează explicit pe linia Băsescu-Boc, elogiind în forţă şi cu toate prilejurile guvernarea PDL şi promiţând aducerea din nou a putere a partidului cu acelaşi program ca al guvernării Boc), cât şi cu percepţia electoratului faţă de guvernarea PDL, atâta vreme cât partidul nu şi-a revenit în sondaje după înfrângerea ARD din decembrie trecut.

"Aş avea nevoie de sprijinul dumneavoastră politic pentru ca acest protocol să devină realitate, pentru că în mod cert există în USL o opoziţie puternică pentru respectarea criteriilor de revizuire a Constituţiei, pentru o corectă reorganizare administrativă a ţării, chiar pentru o corectă lege electorală sau pentru o corectă nouă lege a sănătăţii", le-a spus Traian Băsescu sâmbătă delegaţilor la Convenţia PDL.

În raport cu USL, preşedintele poate întoarce acum în favoarea sa amintirea referendumului de suspendare a preşedintelui din 2012, ratat la mustaţă de uselişti, având în vedere insistenţa lui asupra faptului că orice revizuire a Constituţiei trebuie aprobată de electorat într-un referendum cu un cvorum similar celui de la referendumul constituţional din 2003 şi nu cu unul inferior, aşa cum a propus USL. "Se pune problema modificării Legii referendumului pentru a uşura eventuala validare a referendumului de aprobare a noii Constituţii, să se reducă cvorumul la 25% sau 30%. Este, iarăşi, eronat, după părerea mea, pentru că nu poţi să revizuieşti o Constituţie aprobată cu 50% plus unu din electorat cu o normă de prezenţă de 25% sau de 30%. Nu poţi să înfrângi un referendum de peste 50% cu un referendum de 25%", a spus Băsescu. Replica indirectă la încercarea USL de anul trecut de a scădea pragul de validare a referendumului de suspendare a preşedintelui e cum nu se poate mai clară.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tabara-basescu-pdl-se-intoarce-in-lupta-10686200
10686200
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.