SUA: Posibila decizie a Curţii Supreme de a anula dreptul la avort trimite protestatarii în stradă

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 mai 2022 108 afişări

Activiştii anti-avort şi susţinătorii dreptului la avort au ieşit marţi pe străzile din Washington după apariţia informaţiei că Curtea Supremă a SUA ar putea anula hotărârea Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul, scrie Reuters.

SUA: Posibila decizie a Curţii Supreme de a anula dreptul la avort trimite protestatarii în stradă

Un proiect de hotărâre prezentat de Politico sugerează că instanţa a votat pentru anularea deciziei Roe vs. Wade. Reuters nu a putut confirma imediat autenticitatea proiectului de opinie. Curtea Supremă şi Casa Albă au refuzat să comenteze.

Douăzeci şi unu de state au legi sau amendamente constituţionale în vigoare care ar putea duce la interzicerea avortului cât mai repede posibil, în cazul în care cauza hotărârea Roe vs. Wade este anulată sau modificată semnificativ de către Curtea Supremă.

La câteva ore de la aflarea veştii, activiştii anti-avort care scandau "hei, hei, hei, ho, ho, Roe vs. Wade trebuie să dispară" şi susţinătorii drepturilor la avort care strigau "avortul este asistenţă medicală" se aflau în faţa instanţei.

Avortul este o problemă care dezbină politica americană şi a fost aşa timp de aproape o jumătate de secol.

Un sondaj realizat în 2021 de Pew Research Center a constatat că 59% dintre adulţii din SUA credeau că ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, în timp ce 39% credeau că ar trebui să fie ilegal în majoritatea sau în toate cazurile.

"Roe a fost în mod evident greşit de la început", a scris judecătorul conservator Samuel Alito în proiectul de opinie, care este datat 10 februarie, potrivit Politico, care a postat o copie online.

Pe baza opiniei lui Alito, instanţa ar urma să constate că decizia Roe vs. Wade a fost greşită, deoarece Constituţia Statelor Unite nu face nicio menţiune specifică privind dreptul la avort.

"Avortul prezintă o întrebare morală profundă. Constituţia nu le interzice cetăţenilor fiecărui stat să reglementeze sau să interzică avortul", a declarat Alito, potrivit documentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
avort,
legislaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.