Stefan Hell, laureat al Nobel, a fost decorat de Iohannis: Este ceva foarte special, mă mişcă profund

Autor: Ştefan Pană Postat la 04 septembrie 2015 133 afişări

Cercetătorul de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 2014, a fost decorat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul "Steaua României" în grad de Mare Cruce, acesta declarând că momentul este unul special, care îl "mişcă profund".

Distincţia a fost oferită de preşedinte pentru realizările ştiinţifice ale lui Stefan Hell, dar şi pentru promovarea imaginii României.

Klaus Iohannis a spus că îi face "deosebită plăcere" să înmâneze această decoraţie.

La rândul său, Stefan Hell s-a arătat onorat de invitaţia preşedintelui Iohannis şi de distincţia acordată.

"Doresc să vă mulţumesc pentru deosebita onoare pe care mi-o faceţi. (...) Să primesc astfel de onoruri după mulţi ani de muncă este o mare plăcere, dar să primesc această decoraţie din partea ţării în care m-am născut, direct din mâinile preşedintelui, este ceva foarte special, care mă mişcă profund", a spus laureatul premiului Nobel.

Acesta a amintit de originile sale româneşti şi de influenţa pe care a avut-o educaţia primită în România asupra parcursului său profesional şi ştiinţific. Stefan Hell a menţionat că le-a povestit jurnaliştilor străini, înainte de decernarea premiului Nobel, că "istoria sa personală" din România a avut un cuvânt de spus în dezvoltarea sa. "Le-am răspuns în mod spontan că, făcând abstracţie de trecutul meu, ar fi imposibil să fiu înţeles ca om sau să aibă sens deciziile pe care le-am luat", a spus acesta.

"Când am plecat din România în 1978, la vârsta de 15 ani, tocmai câştigasem un concurs de fizică pentru elevi la liceul Nikolas Lenau, din Timişoara. Când am ajuns în Germania, mi-am dat seama că educaţia mea în ştiinţele naturii şi matematică era foarte bună, la nivelul elevilor germani mai mari cu un an", a mai povestit Stefan Hell.

În încheiere, cercetătorul i-a mulţumit din nou preşedintelui pentru distincţie, subliniind că aceasta este cu atât mai importantă cu cât vine şi de la un şef de stat "fluent în germană". "Cu siguranţă nu mi-aş fi putut imagina la vârsta de 15 ani că într-o bună zi voi sta în faţa unui preşedinte al României liber ales, fluent în germană, şi că voi primi o asemenea înaltă decoraţie", a conchis Stefan Hell.

Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, este membru de onoare al Academiei Române şi a participat, vineri, la Bucureşti, la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO, un eveniment ştiinţific care se desfăşoară la sediul Academiei.

Stefan Hell a fost recompensat cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, alături de alţi doi cercetători, Eric Betzig şi William E. Moerner. Aceştia au primit prestigioasa distincţie pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie", potrivit comitetului Nobel. De asemenea, Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulată" (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.

Tot vineri, Stefan Hell va fi decorat, în numele Regelui Mihai I, de Principesa Moştenitoare Margareta, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura, de la ora 19.00, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STEFAN HELL,
IOHANNIS,
DECORAŢIE
/actualitate/stefan-hell-laureat-al-nobel-a-fost-decorat-de-iohannis-este-ceva-foarte-special-ma-misca-profund-14700451
14700451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.