Spitalele publice suspendă operaţiile şi tratamentele care nu sunt urgente

Autor: Andreea Tobias Postat la 04 octombrie 2021 230 afişări

Spitalele publice suspendă operaţiile şi tratamentele care nu sunt urgente

Spitalele publice suspendă pentru 30 de zile operaţii şi tratament care nu sunt urgente, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.

„Suntem nevoiţi să emită un ordin de 30 de zile care preve că, începând cu date emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi disponibile măsuri de suspendare a internaţiilor pentru operaţii şi tratamente care nu sunt urgenţă şi care pot fi reprogranate”, a declarat Raed Arafat.

Măsura nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă.

Fiecare caz este analizat de medic care tratează bolnavul respectiv şi decide dacă operaţia sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu.

Medicii din spitalele în care nu se mai fac operaţii vor fi detaşate pe secţiuni COVID.

De asemenea, în spitalele cu deficit de personal, medicii vor face ture de 12 ore. Dacă până acum dimineaţă la spital mergeau 4 medici, iar unul rămânea de gardă, de acum, din cauza presiunii foarte mari pe un singur medic, un medic va veni 12 ore, se va odihni 24 de ore şi ca relua o altă tură de 12 ore.

Ordinul este avizat şi de Ministerul Sănătăţii, spune Arafat.

Mecanismul de Protecţie Civilă urmează să fie activat de marţi, pentru medicamentul Tocilizumab. Secretarul de stat Raed Arafat spun că stocul mai ţine două - trei săptămâni.

Marţi urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab.

„Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că în acest moment avem cantităţi suficiente pentru încă două - trei săptămâni, motiv pentru care vom activa mecanismul să vedem dacă putem lua medicamentul de la ţările care nu se confruntă în acest moment cu un val serios. Ministerul Sănătăţii urmează mâine să ne spună care este cantitatea să o anunţăm”, a declarat Raed Arafat.

Tot prin Mecanismul de Protecţie Civilă, este posibil ca România să ceară anumite echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale, pentru a creşte numărul paturilor cu oxigen din spitalele care au paturi libere, dar nu sunt conectate la oxigen.

Arafat a adăugat că este întrebat foarte des de ce nu sunt transferaţi pacienţii în străinătate.

„Cei care ne întreabă acest lucru, unii dintre ei, poate că nu ştiu ce trebuie logistic cu pacienţii COVID”, a adăugat Arafat, explicând că astfel de transporturi se pot realiza pe distanţe scurte, la graniţă: „De exemplu astăzi am avut 50 de pacienţi care aveau nevoie de terapie intensivă, căutam locuri şi am găsit în ţară: Este imposibil să se poată astfel de cifre pe avioane şi să plece cu ei. Mulţi pacienţi intubaţi nu suportă transportul cu avionul, cel puţin nu 4 sau 5 ore, nu este soluţia magică care rezolvă problema ”.

De asemenea, Arafat nu a exclus posibilizare ca România să ajute unor echipe medicale din străinătate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spitale,
operaţii,
suspendare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.