Sondaj: Aproape 60% dintre români spun că situaţia financiară li s-a înrăutăţit. Care este cauza

Autor: Cosmin Pirv Postat la 20 octombrie 2022 34 afişări

Sondaj: Aproape 60% dintre români spun că situaţia financiară li s-a înrăutăţit. Care este cauza

Aproape 60% dintre români spun că situaţia financiară li s-a înrăutăţit, iar principala cauză ar fi creşterea preţurilor la gaze şi electricitate, potrivit unui sondaj dat joi publicităţii.

59,5% dintre români declară că situaţia financiară li s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, arată Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. 

Ponderea celor afectaţi financiar a crescut cu 10 puncte procentuale faţă de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre. Şi perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se aşteaptă ca situaţia financiară să li se înrăutăţească în viitor, faţă de 40,2% - media în prima jumătate a anului.

Preţurile la utilităţi (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menţionate care au dus la deteriorarea situaţiei financiare, fiind menţionate de 36,7% dintre respondenţi, urmate de creşterea preţurilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenţi şi creşterea preţurilor la carburanţi - 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectaţi de creşterea dobânzilor, în condiţiile în care 40,5% dintre respondenţi au declarat că au cel puţin un credit, iar riscul devalorizării economiilor este menţionat doar de 6,23% dintre respondenţi.

Îngrijorările pentru perioada următoare sunt legate tot de evoluţia preţurilor la utilităţi, în pondere de 24,5%, urmate de creşterea preţurilor de consum (18,7%). Conflictul din Ucraina şi pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenţi (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenţi (vs 16,3% în T1).

Potrivit unui comunicat al realizatorilor studiului, în medie, cheltuielile cu locuinţa au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenţi, cheltuielile cu locuinţa reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% - o pondere de peste 60%.

Ratele la credite au o pondere de 27% în bugetul lunar al celor care s-au împrumutat, iar gradul mediu de îndatorare se menţine la un nivel confortabil. Cei care au contractat credite de consum în ultimii ani, au apelat preponderent la împrumuturi cu dobânda fixă şi nu au fost afectaţi de creşterea dobânzilor. În schimb, la creditele pentru locuinţe predomină dobânda variabilă, iar cei care au astfel de împrumuturi (21,9% dintre respondenţi) sunt mult mai afectaţi de creşterea dobânzilor. 52,3% dintre respondenţi au declarat că nu au întâmpinat dificultăţi la plata ratelor în ultimele 6 luni.

Sondajul a fost realizat online în luna octombrie pe un eşantion de peste 1.250 de respondenţi persoane fizice din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sondaj,
situaţie,
financiară

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.