Sindicatele CE Oltenia nu renunţă la proteste, conducerea anunţă concedieri după întâlnirea cu Pop

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 11 februarie 2015 29 afişări

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a întâlnit, miercuri, la Târgu Jiu, cu sindicaliştii şi cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, la finalul discuţiilor sindicatele anunţând că nu renunţă la proteste, iar conducerea CEO spunând că 3.000 de angajaţi urmează să fie disponibilizaţi.

Liviu Pop le-a transmis sindicaliştilor din Complexul Energetic Oltenia că Guvernul nu doreşte să închidă nici CE Oltenia, nici Complexul Energetic Hunedoara, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de ministrul delegat pentru Dialog Social.

În acest context, ministrul s-a referit şi la solicitarea delegaţiei FMI şi CE privind restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.

"După cum aţi putut vedea nu s-a ajuns la un acord în acest sens. Guvernul nu doreşte închiderea celor două companii, de asta vă pot asigura”, a spus ministrul Liviu Pop.

Mai mult, ministrul delegat pentru Dialog Social a adăugat că îşi doreşte ca producătorul de energie Oltenia să revină pe profit, apreciind că sunt necesare anumite programe de eficientizare în acest sens.

Sindicaliştii au reclamat conducerea CEO că a propus reduceri salariale şi disponibilizări de personal. Printre altele, aceştia i-au solicitat ministrului Liviu Pop modificarea Legii 62/2011 privind Dialogul Social şi deblocarea negocierilor pe noul contract colectiv de muncă.

"Soluţionarea problemelor nu se face în stradă, ci prin comunicare, printr-un dialog permanent între toţi actorii implicaţi", a spus Liviu Pop, în contextul în care Primăria Târgu Jiu a avizat un nou miting de protest organizat de sindicatele din minerit şi energie.

Discuţiile ministrului delegat pentru Dialog Social cu administraţia şi sindicatele din CE Oltenia au durat aproape patru ore, deşi acestea erau programate să se finalizeze după cel mult o oră.

La finalul discuţiilor, managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că unitatea nu va reduce salariile angajaţilor cu 40 la sută, aşa cum au declarat aceştia la mitingul organizat joia trecută la Târgu Jiu şi la care au participat peste 5.000 de oameni.

Ciurel a mai spus că reducerea salarială programată pentru 2015 este de doar 2,3 la sută, însă, începând cu 1 martie, urmează să fie disponibilizaţi aproximativ 3.000 de angajaţi.

El a precizat va fi vorba de peste 1.000 de angajaţi de la cariera Berbeşti, care va fi externalizată şi cedată către CET Govora, precum şi de angajaţi care, în mare parte, mai au un an sau doi până la pensie şi care vor intra într-un program de protecţie socială în baza căruia vor primi lunar circa 1.700 de lei, până la atingerea vârstei de pensionare.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat că joi, la Târgu Jiu, va fi organizat un nou protest al minerilor şi energeticienilor, la care sunt aşteptaţi aproximativ 5.000 de oameni.

"Oamenii vor să iasă în stradă pentru că actualul manager privat duce compania în faliment. Adică dă afară 3.000 de oameni, măreşte producţia de cărbune cu 15 la sută, pe cea de energice cu 5 la sută, iar la salarii spune că reducerile sunt de doar 2 la sută! Încotro credeţi că ne îndreptăm? Oamenii simt că lucrurile nu merg în direcţia cea bună şi de aceea vor să protesteze din nou. Ce va fi după aceea vom vedea”, a afirmat Pârvulescu.

Potrivit unui comunicat al CNS Cartel Alfa, protestul programat pentru joi "reprezintă un strigăt disperat al salariaţilor CEO faţă de situaţia dezastruoasă în care a ajuns intreprinderea în urma «managementului privat» instituit în societate".

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Mine Energie şi CNS Cartel Alfa solicită Guvernului şi ministrului delegat pentru Energie destituirea managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, reclamând managementul deficitar.

În 5 februarie, peste 5.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au participat la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, reclamând posibile reduceri de salarii şi de personal.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituţii cerând creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.

Ponta preciza că, în aceste condiţii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie şi că discuţiile pe aceste două puncte de divergenţă, anunţate anterior de MEDIAFAX, vor continua în aprilie, acordul rămânând însă în vigoare.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari şi Brăila, are în prezent 19.000 de angajaţi şi poate asigura peste 40% din necesarul de energie electrică al României.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIVIU POP,
CE OLTENIA,
DISCUŢII
/actualitate/sindicatele-ce-oltenia-nu-renunta-la-proteste-conducerea-anunta-concedieri-dupa-intalnirea-cu-pop-13815565
13815565
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.