Marea Britanie a închis temporar ambasada din Yemen din cauza situaţiei securităţii

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 11 februarie 2015 36 afişări

Personalul britanic la post în Yemen a fost retras, iar ambasada a fost închisă, din cauza situaţiei securităţii din această ţară, a anunţat miercuri Foreign Office, relatează BBC News online.

Personalul diplomatic şi sediul misiunii se află într-o situaţie de "risc sporit", iar britanicii care se află în continuare în Yemen sunt îndemnaţi să părăsească imediat ţara.

Statele Unite şi-au închis, de asemenea, misiunea diplomatică în Yemen şi şi-au evacuat personalul diplomatic.

Aceste măsuri au fost luate în contextul în care rebelii şiiţi houti au preluat controlul unor părţi importante din teritoriul ţării, iar negocierile în vederea soluţionării crizei au eşuat.

"Situaţia în domeniul securităţii din Yemen a continuat să se deterioreze în ultima perioadă", a declarat secretarul pentru Orientul Mijlociu Tobias Ellwood, anunţând suspendarea temporară a operaţiunilor misiunii din Sanaa. "Ambasadorul nostru şi personalul diplomatic au părăsit Yemenul în această (miercuri) dimineaţa şi revin în Marea Britanie", a spus el.

Criza din Yemen s-a intensificat luna trecută, după ce rebeli houti l-au luat ostatic pe un consilier prezidenţial, în încercarea de a bloca un proiect de modificare a Constituţiei. Ei au preluat, ulterior, controlul asupra palatului prezidenţial şi altor sedii guvernamentale, obligându-l pe preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi să demisioneze.

Hadi şi alţi miniştri se află de atunci sub arest la domiciliu.

Negocieri organizate de ONU între facţiuni politice yemenite, în vederea soluţionării crizei, au eşuat săptămâna aceasta, părţile denunţând "ameninţări" din partea rebelilor.

Departamentul de Stat american a suspendat, de asemenea, operaţiunile misiunii din această ţară şi a retras personalul diplomatic, invocând "deteriorarea situaţiei în domeniul securităţii", potrivit unui mesaj de atenţionare adresat turiştilor.

"Toate serviciile consulare, atât de rutină, cât şi de urgenţă, au fost suspendate până la noi ordine", a anunţat diplomaţia americană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
DIPLOMAŢIE,
YEMEN
/actualitate/marea-britanie-a-inchis-temporar-ambasada-din-yemen-din-cauza-situatiei-securitatii-13814989
13814989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.