Semnele unui dezastru: Mistuită de război Ucraina se vede forţată să apeleze la îngheţarea plăţii datoriei externe. Cum vrea Kievul să-i îndulcească pe marii creditori internaţionali

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 20 iulie 2022 122 afişări

Semnele unui dezastru: Mistuită de război Ucraina se vede forţată să apeleze la îngheţarea plăţii datoriei externe. Cum vrea Kievul să-i îndulcească pe marii creditori internaţionali

Ucraina a ajuns într-o situaţie economică dezastruoasă pe fondul războiului cu Rusia. Ţara va căuta să obţină de la marii creditori o amânare pe doi ani a plăţii datoriei externe, pentru a-şi putea concentra toate rezevele financiare în scopul respingerii forţelor ruse, scrie Bloomberg.

În privinţa acestei probleme, parlamentarii l-au îndemnat pe ministrul ucrainean al Finanţelor să negocieze o parte din plata datoriei care se ridică la suma de 20 de miliarde de dolari, pentru data de 15 august.

Din cauza războiului economia Ucraina se pregăteşte de o prăbuşire cu 35-45% a PIB-ului numai în acest an.

Întârzierea, despre care mulţi creditori cred că va fi acceptată, ar putea veni la timp pentru a salva Ucraina de plata altor câteva miliarde care trebuie făcută la începutul lunii septembrie.

În încercarea de a evita un grav default de ţară, Kievul are de gând să-şi plătească în plus creditori, odată ce perioada de îngheţare a plăţii datoriei externe se încheie.

Oficialii ucraineni au estimat un deficit fiscal de 5 miliarde de dolari pe lună, echivalentul a 2,5% din PIB-ul de dinaintea războiului. Până la finalul anului, deficitul ar putea ajunge la 25% din PIB, o sumă uriaşă comparativ cu cei 3,5% cât semnifica înainte de conflict.

Pe lângă problema deficitului fiscal şi a datoriei externe, Ucraina are nevoie de 100 de milarde de dolari pentru reconstrucţia infrastructurii bombardate în urma războiului. Cel mai important instrument de finanţare al Europei, Banca Europeană de Investiţii, avertizează că suma necesară reconstruirii ţării ar putea fi de ordinul trilioanelor de dolari.

Cea mai recentă decizie a Kievului privind datoria externă reprezintă o mişcare ce contrazice total declaraţiile anterioare prin care ţara promitea să efectueze la timp plata datoriei în ciuda războiului.

„Avem nevoie de o restructurare adecvată. Acest lucru nu se poate întâmpla înainte să ajungem la o încetare a focului susţinută de ambele părţi”, a declarat Viktor Szabo, manager în cadrul companiei britanice de investiţii Abrdn.

Guvernul intenţionează de asemenea să amâne plata unor obligaţiuni legate de PIB, care au fost oferite investitorilor în 2015 şi care au fost concepute pentru plata acestora în scenariul în care economia ucraineană îşi atinge ţintele de creştere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
datorie,
ucraina,
razboi,
investitori,
inghetare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.