Segmentul de piaţă OTC din România, creştere de 22% în primele trei luni ale anului 2017

Autor: Georgiana Călin Postat la 31 mai 2017 198 afişări

Segmentul de piaţă OTC din România, incluzând medicamentele fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare şi dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat în primele trei luni ale anului 2017 o creştere de 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Cegedim. Cu o valoare de 780,3 de milioane de lei în perioada amintită, acest segment continuă trendul ascendent din ultimii ani, în contextul creşterii totale a pieţei farmaceutice din România.

Segmentul de piaţă OTC din România, creştere de 22% în primele trei luni ale anului 2017

„Stabilitatea acestui segment se datorează în principal faptului că produsele din categoria medicamentelor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală au preţ liber, acesta nefiind reglementat de Ministerul Sănătăţii, aşa cum este cazul medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie medicală. De menţionat este şi faptul că tratamentul cu produse din categoriile enumerate nu pune presiune pe bugetul sistemului romȃnesc de sănătate. Atenţia crescută pentru sănătate la nivelul populaţiei, diversitatea de produse disponibile şi eficienţa sporită a acestora se reflectă în creşterea constantă a vânzărilor de produse din aceste categorii.”, declară Răzvan Bosinceanu, Preşedintele RASCI.

Conform aceluiaşi studiu Cegedim, în perioada martie 2016-martie 2017, cea mai mare cotă de piaţă a fost înregistrată de categoria Lifestyle OTC[1], de 22,6%, în timp ce în primele trei luni ale anului 2017 medicamentele fără prescripţie medicală din categoria răceală, gripă şi alergii s-au poziţionat în topul vânzărilor, cu o cotă de piaţă de 27,4%, ca urmare a sezonalităţii afecţiunilor vizate.

Încurajarea administrării responsabile, ȋntr-o manieră informată şi ȋn siguranţă, de produse din categoria medicamentelor fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală are potenţialul de a contribui, pe lângă ameliorarea stării generale de sănătate a românilor pe termen lung, şi la diminuarea presiunii exercitate asupra sistemului de sănătate.

La nivel European, conform datelor furnizate de AESGP, valoarea socială şi economică a îngrijirii personale se datorează faptului că oamenii auto-gestionează probleme uzuale de sănătate, intervenţia din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii fiind minimă, ceea ce aduce sistemelor de sănătate europene economii de peste 1,6 miliarde de EUR.

„Îngrijirea personală, ca soluţie eficientă pentru sănătate, poate creşte încrederea cetăţenilor, abilitându-i pe aceştia să îşi trateze singuri anumite afecţiuni minore. Acest lucru nu se poate întâmpla fără o educaţie pentru sănătate corespunzătoare a consumatorilor, pentru ca aceştia să poată accesa şi înţelege uşor informaţiile obţinute, fie pe cont propriu, fie de la profesioniştii din domeniul sănătăţii, şi să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză. Ȋn acest sens, RASCI va demara anul acesta o amplă campanie educaţională, care să asigure claritatea şi obiectivitatea informaţiei, atât la nivelul populaţiei, principalul beneficiar al produselor noastre, cât şi la nivelul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cei care, zilnic, dau sfaturi şi indicaţii de utilizare a acestor produse.”, declară Diana Mereu, Directorul Executiv RASCI.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susţine administrarea responsabilă şi avizată prin informarea corectă şi educarea consumatorilor din Romȃnia.



[1]Categoria Lifestyle OTC include produse OTC care se adresează sistemului cardiovascular, reducerii colesterolului, sistemului urinar, îngrijirii ochilor şi urechilor, sistemului musculo-scheletic, sănătăţii sexuale, îngrijirii orale, produse recomandate în tulburări ale somnului, produse utilizate pentru controlul greutăţii, soluţii anti-fumat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.