Şeful FMI nu vede cu ochi buni anul 2023: Creşterea economică va încetini. Toate speranţele pentru economia globală stau în 2024

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 17 ianuarie 2023 57 afişări

Şeful FMI nu vede cu ochi buni anul 2023: Creşterea economică va încetini. Toate speranţele pentru economia globală stau în 2024

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, susţine că în acest an economia la nivel global va încetini semnificativ. Economia mondială va reveni înapoi pe creştere începând cu 2024, scrie CNBC.

 „Preconizăm că vom creşte cu 0,5% mai slab faţă de 2022. Vestea bună este că ne aşteptăm ca această creştere economică să atingă un nivel minim în acest an, pentru ca din 2024 să vedem în sfârşit economia mondial intrând din nou în ascensiune”, a declarat Georgieva.

Mai mult, FMI nu vede niciun motiv pentru o nouă corectare negativă a prognozei de creştere economică. Încetinierea însă se va întâmpla cu siguranţă.

În ceea ce priveşte reducerea ratelor dobânzilor de către băncile centrale, directorul FMI rămâne rezervat. Oficialul consideră că deşi inflaţia pierde din avânt, ea se menţine la un nivel ridicat şi deci nu poate fi vorba despre o modificare.

„Băncile centrale trebuie să rămâna vigilente şi să nu reducă prea brusc dobânzile”, a mai spus directorul FMI.

 Săptămâna trecută, în SUA, inflaţia a tins cele mai scăzut nivel din octombrie 2021, în timp ce inflaţia din zona euro a scăzut pentru a doua lună consecutiv din decembrie.

Georgieva a abordat de asemenea şi situaţia Chinei, care potrivit oficialului va marca creştere economică, însă ea nu va mai reprezeenta o parte atât de însemnată pentru evoluţia globală a PIB-ului.

„Viteza de creştere a Chinei nu se va întoarce la vremurile în care ea furniza 40% din creşterea economică globală”, a declarat oficialul, în condiţiile în care a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o creştere economică sub medie pentru prima dată în 40 de ani.

În cazul în care China îşi menţine cursul cu agenda actuală de redeschidere a Covid-19, ţara va atinge proiecţiile de creştere ale FMI de 4,4% până la sfârşitul anului, a spus Georgieva.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere economica,
fmi,
refuz,
economie,
incetinire,
ochi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.