Seful Enel Romania: Intai reformati sectorul energetic si pe urma investim la Cernavoda

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 octombrie 2010 47 afişări

Compania italiana Enel vrea sa vada mai intai cum isi restructureaza Romania industria energetica, inainte de a se implica in proiectul reactoarelor 4 si 5 de la Cernavoda, o investitie de 4 miliarde de euro, a declarat Claudio Zito, directorul Enel Romania, intr-un interviu pentru Bloomberg.

"Disponibilitatea noastra de a investi depinde decisiv de felul cum vor fi reformate reglementarile pietei de energie. Vrem sa vedem ce va face Guvernul pentru reforma sistemului de generare. Cred ca e un moment crucial de care depind deciziile investitorilor", afirma Zito.

Enel face parte din consortiul creat pentru constructia si operarea reactoarelor 4 si 5 ale centralei de la Cernavoda. Ceilalti parteneri sunt Electrabel - GDF Suez (Franta) si RWE AG (Germania) si CEZ (Cehia), care detin fiecare cate 9,15%, la fel ca Enel, respectiv ArcelorMittal si Iberdrola, cu cate 6,2%. Statul, prin Nuclearelectrica, detine 51% din proiect, insa a anuntat ca ar dori sa-si reduca participatia, din lipsa de bani. Recent, CEZ a anuntat ca se retrage din consortiu, ca sa se concentreze pe proiecte mai sigure si mai rentabile, iar cota sa de 9,12% ar urma sa fie vanduta.

Enel, care are ar fi interesata "in principiu" sa preia o parte sau toata cota CEZ, insa din nou "trebuie sa vedem cum va fi reformata piata energiei", insista Zito.

Companiile investitoare in proiectul celor doua reactoare urmeaza sa decida pana la sfarsitul anului daca raman in consortiu sau renunta.

Guvernul intentioneaza sa combine toate activele din energie unde este actionar, inclusiv productia de energie nucleara, in doua mari companii, Electra (complexurile Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului, o serie de sucursale Hidroelectrica) si Hidroenergetica (o serie de sucursale Termoelectrica si Hidroelectrica si parti din Compania Nationala a Huilei). Planul a fost insa amanat pe parcursul acestui an, din cauza opozitiei sindicatelor si a unor actionari ai Fondului Proprietatea, care se opun constituirii celor doua companii prin combinarea unor active profitabile cu unele perdante, aflate chiar pe lista FMI cu companii monitorizate (Termoelectrica).

Bloomberg noteaza ca proiectul crearii celor doi mamuti energetici a fost criticat si de seful E.ON Romania, Frank Hajdinjak, pe motiv ca pune in pericol noile investitii si ca "este un pas inapoi" pentru piata.

Claudio Zito a adaugat, in schimb, ca Enel este interesata sa discute despre posibila cumparare a participatiilor minoritare ale statului la filialele locale ale Enel si E.ON, insa nu poate comenta cand ar putea sa aiba loc asemenea achizitii, avand in vedere recenta remaniere guvernamentala. "Noul ministru al economiei trebuie sa-si defineasca mai intai propria viziune si sa obtina toate informatiile necesare", a comentat Zito, referindu-se la Ion Ariton, succesorul in functie al lui Adriean Videanu.

In primavara, Enel a anuntat ca va investi in urmatorii cinci ani peste 700 de milioane de euro in dezvoltarea retelei electrice din Romania. Enel controleaza cele trei companii de distributie si furnizare de energie din Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, foste filiale ale Electrica.

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, anuntase ca statul ar vrea sa vanda participatii de 17% la E.ON Gaz Romania si E.ON Gaz Distributie, precum si pachete de circa 15% la Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea, respectiv 27% la Enel Energie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/seful-enel-romania-intai-reformati-sectorul-energetic-si-pe-urma-investim-la-cernavoda-7461994
7461994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.