Se dezgheaţă piaţa tranzacţiilor cu portofolii bancare. Citibank s-a înţeles cu Raiffeisen să-i vândă credite şi depozite de retail de 275 mil. euro

Autor: Razvan Voican Postat la 22 martie 2013 9 afişări

Austriecii preiau credite de nevoi personale în lei, depozite în valută şi carduri de credit, plus 200 de angajaţi ai Citi.

Citi România, sucursala locală a gigantului american Citibank, se pre­gă­teş­te să le vândă austriecilor de la Raif­feisen un pachet de credite de retail de peste 100 mil. euro, la care se adau­gă depozite de 175 mil. euro, în cadrul unei tran­zac­ţii care va marca ieşirea Citi de pe piaţa de retail. În total este vorba despre un portofoliu care depăşeşte 100.000 de clienţi care vor fi invitaţi să-şi exprime opţiunea cu privire la transferul către Raiffeisen Bank. Creditele vândute de americani sunt exclusiv în lei, din categoria împrumuturilor de nevoi personale negarantate, în timp ce peste 90% din depozitele care ar urma să facă obiectul transferului sunt în valută. Acesta este şi segmentul cel mai sensibil, având în vedere că include mulţi clienţi dintr-o gamă elitistă pentru care brandul Citi şi standardul de servicii al americanilor au o valoare aparte. Practic 90% din depozitele care fac obiectul acordului cu Raiffeisen aparţin clienţilor de wealth management (CitiGold). În ultimul an austriecii au făcut eforturi pentru a-şi întări oferta de servicii de tipul private banking, încercând să se diferenţieze pe piaţă prin calitatea consilierii în domeniul investiţiilor personale.

Este prima tranzacţie de anvergură anunţată public pe piaţa de retail banking şi vine în contextul deciziei strategice a Citibank de a renunţa la acest tip de business la nivel local. RBS a luat în urmă cu un an o decizie similară, însă discuţiile privind formula de exit s-au prelungit.

Deal-ul dintre Citi şi Raiffeisen a fost perfectat foarte repede având în vedere că americanii anun­ţaseră la începutul lunii decembrie 2012 că ies din afacerile cu clienţi persoane fizice. Nu după mult timp, Raiffeisen a arătat un interes puternic, solicitând exclusivitate în negocieri. Austriecii cumpără credite de calitate foarte bună, Citi raportând o rată a creditelor neperformante de sub 1% pe segmentul persoane fizice la 31 decembrie 2012. Pe lângă creditele de nevoi personale care au dobânzi fixe şi grafice de rambursare în rate egale, Raiffeisen va prelua portofoliul de carduri de credit şi facilităţile de descoperit de cont.

Valoarea tranzacţiei care aşteaptă avizul Con­siliului Concurenţei este confidenţială. Alături de portofoliul de clienţi, Citi a negociat transferul a aproximativ 200 de angajaţi ai diviziei de retail.

Citiţi mai multe pe weww.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
raiffeisen,
citibank,
retail,
credite,
depozite
/actualitate/se-dezgheata-piata-tranzactiilor-cu-portofolii-bancare-citibank-s-a-inteles-cu-raiffeisen-sa-i-vanda-credite-si-depozite-de-retail-de-275-mil-euro-10683561
10683561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.