Ce scrie presa internaţională despre Mugur Isărescu, BNR: Momentul deciziei pentru omul cu cea mai mare vechime în funcţia de guvernator al băncii centrale din întreaga lume. Cine crede Bloomberg că l-ar putea înlocui la şefia BNR

Postat la 21 mai 2019 110 afişări

Ce scrie presa internaţională despre Mugur Isărescu, BNR: Momentul deciziei pentru omul cu cea mai mare vechime în funcţia de guvernator al băncii centrale din întreaga lume. Cine crede Bloomberg că l-ar putea înlocui la şefia BNR

Se apropie momentul în care Mugur Isărescu trebuie să decidă dacă îşi va prelungi mandatul de peste un sfert de secol la conducerea băncii centrale din România – el fiind bancherul central cu cea mai mare vechime în funcţie din întreaga lume, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi a trecut prin orice conjunctură economică de la hyperinflaţie, cu ţara sa în pragul falimentului, şi până la criza financiară din 2008. Decizia pe are o va lua legat de cum îşi va continua drumul după luna octombrie când îi expiră mandatul ar putea fi crucială pentru independenţa băncii centrale a României în era populismului.

România, o ţară de aproximativ 20 de milioane de oameni, le dă deja o durere de cap oficialilor UE – care încearcă să învingă ameninţările la adresa democraţiei în toate ţările din fostul bloc communist. Spre exemplu, în Ungaria şi Polonia oamenii care fac parte din consiliile de administraţie ale băncilor central sunt deja aliaţi guvernamentali.

Bloomberg scrie că Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă există o asemenea ameninţare şi asupra consiliului de administraţie din România, unde toţi membri urmează să fie realeşi sau înlocuiţi.

„Dacă actuala conducere este înlocuită de către oameni mai puţini calificaţi şi loiali politiului, atunci randmentul pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi din nou sub presiune. (…) Îmi este teamă că dacă nu e Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, spune Blaise Antin, şeful cercetării pe pieţele emergente în cadrul grupului American TCW Group – un cumpărător al titlurilor de stat din România.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.