Schimburile comerciale dintre România şi Federaţia Rusă depăşesc 3,7 miliarde de euro anual. Rusia, mai importantă la exporturi decât Austria şi Spania

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 decembrie 2014 347 afişări

Federaţia Rusă reprezintă unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări fiind de 3,739 miliarde de euro în 2013, potrivit Ministerului Economiei.

Schimburile comerciale dintre România şi Federaţia Rusă depăşesc 3,7 miliarde de euro anual. Rusia, mai importantă la exporturi decât Austria şi Spania

Firmele din România au exportat bunuri şi servicii în valoare de 1,38 miliarde de euro în 2013 către Federaţia Rusă, în creştere cu 31% faţă de anul precedent. Federaţia Rusă este a noua cea mai importantă destinaţie de export pentru România, depăşind state precum Austria, Spania, Polonia sau Cehia.

La capitolul importuri, Federaţia Rusă se clasează pe locul al şaselea în topul ţărilor partenere la comerţ, cu aproape 5% din totalul importurilor româneşti. Valoarea importurilor din Rusia a fost de 2,35 miliarde de euro în 2013, în scădere cu 1% faţă de anul precedent.

Printre companiile ruseşti care au investit pe piaţa din România se numără Gazprom, LukOil (acţionar majoritar la Petrotel şi LukOil Romania); Ruski Aliuminii (Alor Oradea), OMZ (Upet Targoviste), Mechel (COS Targoviste si Industria Sarmei Campia-Turzii), Temerso (Republica), Tehnosteel (Tepro Iasi) si TMK-Sinatra Handel (Artrom Slatina).

Analistul economic Mircea Coşea spunea anterior, referindu-se la Rusia, că relatiile economice dezvoltate pe seama CAER inainte de 1989 au fost eliminate dupa Revolutie, tocmai pentru ca unii lideri politici erau socotiti apropiati ai regimului de la Moscova si, ca sa scape de astfel de verdicte, au mutat cartile inspre Vest. Declaratii precum "Rusia trateaza Marea Neagra ca pe un lac rusesc", facuta de presedintele Traian Basescu in 2005, sau scutul antiracheta amplasat de SUA pe teritoriul Romaniei sunt aspecte care deranjeaza Kremlinul, iar consecintele comerciale s-au vazut. "Exista o ipoteza potrivit careia relatiile economice nu tin cont de cele politice, insa daca suntem realisti, observam ca in cazul Rusiei si Chinei situatia e tocmai pe dos", spunea Mircea Coşea.

Directorul general al Camerei de Comert Romania-Rusia isi aminteste ca toata industria grea lucra inainte de 1989 pentru Rusia si pentru tarile arabe, in timp ce industria usoara le asigura imbracaminte, incaltaminte si alte bunuri necesare. Competitia venita din Occident - "produse pe care si noi, si rusii le visam" - a facut insa ulterior ca exporturile romanesti sa iasa repede din peisaj. "Cel mai mare impediment este neapartenenta Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului. OMC impune reguli mai transparente in ce priveste schimburile comerciale", spunea Mihai Macsim. Un alt inconvenient se leaga de incompatibilitati in domeniul reglementarilor interne: standarde de calitate sau de protectie a consumatorilor. Romanii s-au aliniat la standardele europene, iar multe dintre ele nu sunt recunoscute de cei de la Moscova.

Citeşte aici o amplă analiză legată de cât câştigă România din businessul cu cele mai interesante pieţe de pe planetă

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
criza,
economie
/actualitate/schimburile-comerciale-dintre-romania-si-federatia-rusa-depasesc-3-7-miliarde-de-euro-anual-rusia-mai-importanta-la-exporturi-decat-austria-si-spania-13723998
13723998
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.