LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Schäuble vrea să-i fie retrase anumite puteri fundamentale Comisiei Europene

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 31 iulie 2015 97 afişări

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble vrea să-i fie retrase anumite puteri Comisiei Europene (CE), potrivit unui ziar german, ceea ce Ministerul Finanţelor a dezminţit, afirmând că acesta pleda doar un "echilibru corect", relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Schäuble doreşte ca organismului executiv al Uniunii Europene (UE) - Comisia Europană (CE) - să-i fie retrase unele dintre domeniile fundamentale de responsabilitate - precum controlul juridic al pieţei interne a UE - scria Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia de joi.

FAZ citează diplomaţi de la Bruxelles afirmând că, într-o reuniune a miniştrilor Finanţelor UE de acum două săptămâni, Schäuble a îndemnat statele membre UE să discute rapid despre modul în care ar putea CE să-şi îndeplinească funcţiile iniţiale, care includ monitorizarea competiţiei în cadrul Uniunii.

El s-a declarat îngrijorat de faptul că o sporire a activităţlor politice ale organismului l-au făcut incapabil să-şi îndeplinească funcţia de a veghea la corecta implementare a tratatelor europene, potrivit publicaţiei.

Ziarul mai scrie că ministrul german a propus să se creeze noi organe - independente politic - pentru a prelua sarcinile legate de supraveghere, având în vedere sporirea activităţii politice a Comisiei, care a devenit, în opinia sa, un adevărat "Guvern european".

- "Depăşirea puterii"

Potrivit FAZ, Schäuble apreciază că preşedintele CE Jean-Claude Juncker a depăşit mandatul organismului în cadrul ultimelor negocieri cu privire la noile împrumuturi pentru Grecia.â

Jean-Claude Juncker. Foto: AFP

Ministrul german de Finanţe a declarat, în mai multe rânduri, că CE nu a fost împuternicită să negocieze cu privire la împrumuturile Greciei şi că aceasta este sarcina Eurogrupului - alcătuit din miniştri de Finanţe - ca reprezentant al creditorilor europeni, scrie FAZ.

Schäuble a fost criticat dur în timpul ultimelor negocieri cu privire la cel de-al treilea plan de salvare al Greciei, din cauza propunerii sale ca Grecia să părăsească temporar zona euro.

Juncker, pe de altă parte, a subliniat adesea că el vrea să conducă o "Comisie politică".

- Dezminţiri oficiale

Ministerul german al Finanţelor a dezminţit informaţiile FAZ, afirmând că Schäuble s-a gândit doar că este "important pentru Comisie ca ea să găsească echilibrul corect între funcţiile ei politice şi rolul ei de gardian al tratatelor".

Acest lucru nu are nimic a face cu o "dezresponsabilizare a Comisiei", apreciază ministerul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
SCHÄUBLE,
CE
/actualitate/sch-uble-vrea-sa-i-fie-retrase-anumite-puteri-fundamentale-comisiei-europene-14659563
14659563
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.