Scandalul care naşte întrebări despre influenţa celebrităţilor în crypto: Kim Kardashian şi Floyd Mayweather sunt daţi în judecată pentru că ar fi înşelat publicul larg promovând o nouă criptomonedă care le-a adus pierderi investitorilor

Autor: Alex Ciutacu Postat la 17 ianuarie 2022 255 afişări

Scandalul care naşte întrebări despre influenţa celebrităţilor în crypto: Kim Kardashian şi Floyd Mayweather sunt daţi în judecată pentru că ar fi înşelat publicul larg promovând o nouă criptomonedă care le-a adus pierderi investitorilor

Kim Kardashian şi Floyd Mayweather sunt daţi în judecată de un grup de investitori care îi acuză că ar fi indus în eroare publicul larg cu bună ştiinţă, prin promovarea unei noi criptomonede numită EthereumMax, potrivit FT.

În vara anului 2021, Kim Kardashian le-a atras atenţia celor 250 de milioane de urmăritori ai ei asupra unei noi criptomonede numită EthereumMax. Potrivit Quartz, nu există o legătură directă între aceste monede noi şi Ethereum (ETH), al doilea cel mai mare proiect din piaţa crypto.

Postarea lansată de Kim Kardashian a fost un succes din punctul de vedere al unei campanii de promovare, în contextul în care a depăşit acoperirea de care s-au bucurat alte celebrităţi care au promovat proiecte din această industrie.

Cu toate acestea, moneda şi-a pierdut 70% din valoare la o săptămână distanţă de la mesajul vedetei, iar preţul nu şi-a mai revenit niciodată.

Cum a evoluat preţul EthereumMax înainte şi după campaniile celebrităţilor/ sursa: Financial Times

Investitorii au suferit pierderi de fiecare dată când o celebritate a promovat proiectul EthereumMax, aşa cum o arată şi graficul de mai sus, realizat de FT.

Furia acestor investitori s-a concretizat într-un proces, iar Kim Kardashian, Floyd Mayweather şi celebrităţi precum fostul jucător de baschet Paul Pierce sunt daţi în judecată. Vedetele sunt acuzate că ar fi participat la o schemă gândită pentru a îmbogăţi câţiva oameni în detrimentul publicului larg.

„Sectorul emergent al criptomonedelor este inundat din păcate de aceşti aşa-numiţi influenceri, care promovează investiţii incredibil de riscante de tipul <<îmbogăţeşte-te rapid>> către audienţele şi către fanii lor”, a declarat avocatul John Jasnoch, care reprezintă partea reclamantă.

Investitorii păgubiţi susţin că oamenii din spatele EthereumMax s-au folosit de impactul urmăritorilor unei vedete precum Kim Kardashian pentru a le vinde acestora monede cât mai rapid, ca un mod de a face profituri înainte ca preţul să se prăbuşească din nou.

Avocaţii angajaţi de Kardashian nu au comentat pe marginea acuzaţiilor. EthereumMax a transmis că respinge acuzaţiile.

Procesul vine într-un moment în care segmentul investitorilor de retail a explodat, într-un trend alimentat şi de contextul pandemiei, iar influenţa celebrităţilor a crescut în ceea ce priveşte pieţele financiare.

Charles Whitehead, profesor în cadrul Cornell Law School, a declarat pentru FT că din ce în ce ai mulţi investitori de retail tranzacţonează în baza unor informaţii obţinute din surse mai puţin obişnuite, cum ar fi postările de Reddit sau de Instagram.

Un sondaj realizat în luna octombrie de firm de cercetare Cardify a descoperit că pentru utilizatorii de criptomonede principalele surse de informare sunt celebrităţile şi executivii de companii. Aproape 60% dintre respondenţi au apelat la una din aceste două variante în jumătate din ocaziile în care s-au informat pentru a investi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.