Scandalul facturilor mărite la energie continuă: Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune că ANRE avantajează furnizorii de ultimă instanţă

Autor: Răzvan Botea Postat la 05 ianuarie 2021 83 afişări

Răzvan Nicolescu, analist din energie şi fost ministru al energiei, scrie că ordinul ANRE prin care se prelungeşte perioada în care consumatorii casnici pot încheia un contract cu furnizorii de energie electrică din piaţa concurenţială creează un avantaj concurenţial furnizorilor de ultimă instanţă.

Scandalul facturilor mărite la energie continuă: Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune că ANRE avantajează furnizorii de ultimă instanţă

Răzvan Nicolescu, analist din energie şi fost ministru al energiei, scrie că ordinul ANRE prin care  se prelungeşte perioada în care consumatorii casnici pot încheia un contract cu furnizorii de energie electrică din piaţa concurenţială creează un avantaj concurenţial furnizorilor de ultimă instanţă.

„Măsura propusă ar putea fi declarată ilegală din perspectiva legislaţiei europene de concurenţă, putând fi considerată un ajutor de stat pentru patru furnizori sau chiar o acţiune a ANRE de constituire de cartel şi segmentare de piaţă. Încă un argument că ANRE trebuie integrată în Consiliul Concurenţei”, a scris Răzvan Nicolescu, marţi, pe Facebook.

Practic, prin ordinul ANRE consumatorii casnici pot opta pentru oferta concurenţială a furnizorilor actuali până la 31 martie 2021, iar facturile vor fi recalculate începând cu 1 ianuarie 2021 cu preţul concurenţial. Cei patru furnizori de ultimă instanţă sunt ENEL, CEZ, Electrica şi E.ON.

„Între furinzori trebuie să existe un mediu concurenţial corect iar cei care aleg Hidroelectrica, de exemplu, nu trebuie penalizaţi”, a scris Răzvan Nicolescu.

Virgil Popescu, ministrul energiei, a spus că va aştepta până la jumătatea lui ianuarie şi apoi, dacă este cazul, va interveni legislativ pentru a ajuta consumatorii casnici să aleagă oferta cea mai bună pentru furnizarea de energie electrică.

„Noi ca minister vom mai aştepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vedem exact cum funcţionează, după care, dacă este cazul, chiar vom interveni legislativ, în aşa fel încât să ajutăm oamenii să găsească cele mai ieftine şi cele mai bune soluţii pentru preţul energiei electrice şi nu să fie trecuţi automat într-o piaţă scumpă a serviciului universal, lăsaţi acolo până vor alege, ci din contră, aş prefera ca oamenii să fie trecuţi direct în piaţa concurenţială, care este mai ieftină şi ulterior dacă nu se înţeleg cu furnizorii, dacă nu se întâmplă anumite lucruri, să fie în piaţa serviciului universal", a spus Virgil Popescu, la RFI la finalul lunii decembrie, citat de Mediafax.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
furnizori,
anre

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.