Scandal politic în Polonia: Poliţia poloneză arestează doi foşti miniştri la palatul prezidenţial. Arestarea celor doi are loc pe fondul unei dispute între preşedintele Andrzej Duda şi noul guvern al premierului Donald Tusk

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 10 ianuarie 2024 64 afişări

Scandal politic în Polonia: Poliţia poloneză arestează doi foşti miniştri la palatul prezidenţial. Arestarea celor doi are loc pe fondul unei dispute între preşedintele Andrzej Duda şi noul guvern al premierului Donald Tusk

Poliţia poloneză a intrat marţi în palatul prezidenţial al ţării şi a arestat doi politicieni condamnaţi pentru abuz de putere, potrivit publicaţiei DW.

Fostul ministru de interne Mariusz Kaminski şi fostul său secretar de stat Maciej Wasik s-ar fi refugiat în palatul preşedintelui Andrzej Duda.

Anterior, premierul Donald Tusk l-a acuzat pe preşedintele de dreapta Andrzej Duda că a obstrucţionat încarcerarea celor doi politicieni.

„Domnule preşedinte, fac un apel din inimă pentru binele statului polonez: trebuie să puneţi capăt acestui spectacol! Ne va duce într-o situaţie foarte periculoasă", a declarat Tusk la Varşovia.

Acesta este cel mai recent incident dintr-un conflict tot mai intens între noul guvern, condus de Tusk, şi partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), care a guvernat Polonia timp de opt ani.

Sute de susţinători ai PiS s-au adunat în faţa palatului prezidenţial şi în faţa secţiei de poliţie unde erau reţinuţi cei doi politicieni.

Purtătorul de cuvânt al PiS, Rafał Bochenek, i-a descris pe cei doi ca fiind „prizonieri politici" într-o postare pe reţelele de socializare, publicată marţi. Într-o altă postare, el a descris arestarea lor ca fiind „o răpire ilegală şi o încălcare a tuturor regulilor democratice".

Miniştrii Kaminski şi Wasik au fost condamnaţi pentru abuz în urma unor acţiuni întreprinse în 2007, când au servit într-un guvern condus de PiS.

Duda i-a graţiat în 2015, deşi experţii juridici au susţinut că astfel de graţieri sunt rezervate pentru cazurile care au trecut prin procesul de apel.

În iunie anul trecut, Curtea Supremă a Poloniei a anulat graţierile celor doi. 

Ambii au trebuit să fie judecaţi din nou. La sfârşitul lunii decembrie, Tribunalul districtual din Varşovia i-a condamnat la doi ani de închisoare.

Potrivit preşedintelui Duda, care este un aliat loial al PiS, graţierile politicienilor au rămas valabile.

Noul ministru de interne, Marcin Kierwinski, a insistat asupra nevoii de a aplica legea în mod echitabil pentru toată lumea, indiferent de trecutul sau statutul individului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.