De ce scad vânzările pe piaţa rezidenţială: Băncile au aprobat mai puţine credite ipotecare din cauza limitării gradului de îndatorare. În primele şapte luni, volumul creditelor ipotecare a scăzut cu peste 10%

Postat la 17 august 2019 89 afişări

Românii au contractat credite ipotecare noi în lei în valoare de 5,6 miliarde de lei (1,2 mld. euro) în S1/2019, în scădere cu peste 10% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, potrivit calculelor ZF făcu­te pe baza datelor BNR. Reducerea volu­mu­lui de credite noi acordate de băncile locale a fost determinată cel mai probabil de înăs­pri­rea condiţiilor de creditare odată cu limitarea gra­dului de îndatorare la împrumuturile ipotecare la maximum 40%, dar şi ca urmare a incertitudinilor generate de taxa bancară.

De ce scad vânzările pe piaţa rezidenţială: Băncile au aprobat mai puţine credite ipotecare din cauza limitării gradului de îndatorare. În primele şapte luni, volumul creditelor ipotecare a scăzut cu peste 10%

„Generarea de credite noi a fost constrânsă de regulile mai stricte cu privire la gradul de îndatorare aplicat începând cu luna ianuarie 2019, acesta având un impact mai mare asupra creditelor ipotecare“, a explicat BCR în comunicatul privind situaţiile financiare de la jumătatea anului.

Iunie a fost singura lună din 2019 în care volumul creditelor ipotecare noi acordate de băncile din România a trecut de un miliard de lei, dar totodată luna în care s-a înregistrat cel mai mare declin anual, respectiv de peste 15%. Producţia nouă de credite ipotecare a fost susţinută în principal de împrumuturile standard care au ajuns să reprezinte 70% din totalul finanţărilor noi. Împrumuturile ipo­te­care standard se deosebesc de creditele Prima casă în principal prin avans, care porneşte de la 15%. Spre comparaţie, în cazul creditelor Pri­ma casă avansul minim este de 5%. Cu toate acestea, tot mai mulţi români s-au în­drep­tat către creditele standard, pe fondul creşterii do­bânzilor din piaţă şi al accentuării vo­latilităţii.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
credite ipotecare,
indatorare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.