Sansele motiunii

Postat la 06 octombrie 2009 16 afişări

PNL si UDMR au depus marti o motiune de cenzura care va fi supusa votului saptamana viitoare. Sansele trecerii motiunii sunt discutabile, aceasta starnind controverse in mijlocul PSD, partid de care depinde ramanerea in functie sau caderea Guvernului Boc II.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca acesta este momentul in care PSD poate sa isi exprime pozitia clara de a fi sau nu in opozitie: "Ramane de vazut in ce masura PSD se afla in acest moment la guvernare sau in opozitie dupa modul in care se va comporta la aceasta motiune". Potrivit Mediafax, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca Uniunea a decis ca este pregatita sa depuna, impreuna cu PNL, o motiune de cenzura. Intrebat daca PNL si UDMR au suficiente semnaturi in conditiile in care liberalii au pierdut cativa parlamentari in ultimele zile, deputatul liberal a spus ca documentul este semnat de 124 de parlamentari, cu sapte in plus fata de numarul total al parlamentarilor PNL şi UDMR. Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor, deci necesita 118 semnaturi.

Voturile maghiarilor si liberalilor sunt suficiente doar pentru initierea motiunii. Pentru ca aceasta sa duca la caderea Guvernui Boc II este necesar sprijinul Partidului Social Democrat. Desi presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Biroul Permanent National a decis sa sustina introducerea unei motiuni de cenzura care sa conduca la inlaturarea actualului Guvern, multe voci din PSD se opun acestei hotarari. Potrivit Mediafax, liderul PSD Constanta, Radu Mazare, a afirmat ca social-democratii nu ar trebui sa sustina o motiune de cenzura la adresa actualului Guvern pentru ca acest lucru va arunca tara in criza. Mai mult, senatorii Miron Mitrea si Dan Voiculescu au exprimat, luni, in sedinta grupurilor parlamentare ale PSD, rezerve fata de decizia conducerii partidului de a vota o motiune de cenzura. Asta pentru ca, in ipoteza in care Guvernul Boc va fi demis de Parlament, mesajele de opozitie ale PSD ar fi lipsite de principala tinta de critica, Guvernul PDL.

Pe de alta parte, liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat ca unii dintre parlamentarii celor trei partide de opozitie "vor fi responsabili" si nu vor sustine o motiune de cenzura in aceasta perioada "de criza economica si de apropiere a alegerilor". Potrivit Medifax, Toader nu a precizat care ar fi strategia PDL in cazul in care Parlamentul ar aproba o motiune de cenzura: "Deocamdata sa vedem daca trece."

Parlamentarii PNL si UDMR au mai depus o motiune de cenzura la sfarsitul lunii septembrie, dupa angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului legii salarizarii unitare a personalului bugetar. Motiunea a intrunit doar 112 voturi "pentru" si 137 "impotriva", in conditiile in care, pentru a fi adoptata, ar fi fost necesare 236 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor (471).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
motiune,
PDL,
PSD,
PNL,
UDMR,
sanse,
guvern,
Boc II,
controverse
/actualitate/sansele-motiunii-4964506
4964506
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.