Salariul unui lucrător în confecţii este cât o pereche de blugi

Autor: Ioana Matei Postat la 25 iunie 2013 1199 afişări

"Preţul pe care îl are o ţinută completă a unei persoane îmbrăcate „bine” este cuprins între 4.000 şi 5.000 de lei” a declarat anterior pentru Business Magazin Andrei Alecu, unul dintre proprietarii Future Fashion International, companie proprietară a francizelor Hugo Boss de pe piaţa autohtonă. O parte dintre aceste haine sunt produse în România, iar salariile celor care participa la confecţionarea lor sunt considerabil mai mici decât preţul de retail al acestora.

Salariul unui lucrător în confecţii este cât o pereche de blugi

Preţul pentru o pereche de pantaloni variază între 100 şi 350 de dolari, dar poate depăşi uneori această sumă, potrivit informaţiilor de pe pagina magazinului online al brandului. O parte dintre hainele Hugo Boss sunt produse în România, datorită unor avantaje precum forţa de lucru specializată, viteza cu care marfa poate ajunge pe piaţa şi salariile mai mici decât în restul Europei. 

„Pe de o parte avem o tradiţie a industriei textile din zonă, iar pe de altă parte Ţinutul Secuiesc este renumit pentru forţa de muncă precisă şi de încredere, lucruri care sunt esenţiale (şi în) domeniul fabricării pantalonilor” au declarat reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Covasna, unde există circa 40 de fabrici de confecţii. În mod paradoxal, salariul mediu din acest domeniu este cuprins între 300 şi 350 de dolari, după cum reiese din spusele lui Dietrich Bock, proprietarul a patru fabrici care activează în această industrie în zona Covasnei.

Cei 1500 de angajaţi ai lui lucrează pentru acest salariu 45 de ore pe săptămână. Costurile de producţie variază în funcţie de durata de producţie şi de zonă. Astfel, există unele care pot fi produse rapid, în 30 de minute/unitate sau produse care pot dura între o oră şi jumătate de oră, preţul de confecţie în România fiind cuprins, din punctul de vedere al lui Bock, între 3,5 şi 7,5 euro/unitate. În fabricile care lucrează sub umbrela Dr. Dietrich Bock und Partner se fac pantaloni pentru branduri precum Hugo Boss, Marc Cain,Brax, Rene Lezard, Strellson, Windsor, Joop, GT Company, pentru care preţul de pe rafturile magazinelor de pe pieţele Europei de Vest depăşesc de multe ori 350 de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/salariul-unui-lucrator-in-confectii-este-cat-o-pereche-de-blugi-11019188
11019188
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.