S-au găsit şi banii pentru bugetul sfârşitului de an

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 octombrie 2012 20 afişări

Guvernul a anunţat o a doua rectificare bugetară din acest an, pentru sfârşitul lui octombrie - cu câteva zile înainte de noua vizită la Bucureşti a delegaţiei FMI, din 6 noiembrie.

Până acum, deficitul fiscal s-a menţinut în graficul convenit cu FMI, ajungând la sfârşitul lui august la 1,17% din PIB, în principal ca efect al clasicei pârghii de tăiere a investiţiilor. Acum, Guvernul taie din nou, aşa cum a făcut şi la rectificarea din august, în principal de la ministerele Muncii (65,6 mil. lei), Economiei şi Finanţelor, dar şi de la instituţiile considerate favorabile preşedintelui Băsescu (ICCJ, CSM, ANI), în timp ce beneficiarul absolut al rectificării este Ministerul Agriculturii (400 mil. lei), urmat la mare distanţă de MAI şi Sănătate, precum şi de câteva instituţii favorite de Guvern (SRI, SGG).

În total, pentru anul în curs, planul bugetului consolidat prevede venituri mai mari cu 1,35 mld. lei (unde creşterea încasărilor la bugetele locale compensează reducerea veniturilor la bugetul de stat) şi cheltuieli mai mari tot cu 1,35 mld. lei, astfel încât deficitul bugetului consolidat rămâne la 13,6 mld. lei, adică 2,2% din PIB. Creşterea economică estimată pentru acest an este de 1%.

Finanţele au explicat că scopul principal al realocărilor de bani nu e acela de a umple celebra gaură neagră schiţată de premierul Ponta când a spus că pentru ultimele 45 de zile ale anului nu mai sunt bani în vistierie fiindcă guvernul Boc a proiectat prost bugetul, ci acela de a onora o serie de cheltuieli care fac fie obiectul angajamentelor sociale (ex. pentru pensionarii din apărare şi ordine publică), fie al discuţiilor cu FMI (stingerea arieratelor înregistrate de autorităţile locale).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
buget,
rectificare,
investitii,
Ponta,
FMI,
pensii,
arierate
/actualitate/s-au-gasit-si-banii-pentru-bugetul-sfarsitului-de-an-10247293
10247293
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.