Rusia continuă să declare Meta „organizaţie extremistă”

Autor: Andreea Tobias Postat la 20 iunie 2022 40 afişări

Un tribunal din Moscova a respins luni un apel formulat de Meta - compania-mamă a Facebook şi Instagram - după ce a fost găsită vinovată de "activitate extremistă" în Rusia în luna martie.

Rusia continuă să declare Meta „organizaţie extremistă”

Rusia a restricţionat accesul la platformele emblematice ale Meta, Facebook şi Instagram, precum şi la reţeaua de socializare Twitter, în urma trimiterii de către Moscova a zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie, o acţiune pe care criticii au considerat-o un efort al Rusiei de a exercita un control mai mare asupra fluxurilor de informaţii, relatează agenţia de presă TASS, citată de Reuters.

În martie, Rusia a declarat că decizia sa privind extremismul nu va afecta serviciul de mesagerie WhatsApp al Meta, concentrându-se în schimb pe Facebook şi Instagram.

Meta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail. Avocatul Victoria Shakina a declarat în martie în faţa unei instanţe că Meta nu desfăşoară activităţi extremiste şi că este împotriva rusofobiei.

Rusia a interzis iniţial Facebook pentru că a restricţionat accesul la mass-media ruseşti, în timp ce Instagram a fost vizat după ce Meta a declarat că ar permite utilizatorilor de social media din Ucraina să posteze mesaje care îndeamnă la violenţă împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a trupelor trimise de Moscova acolo.

Ulterior, Meta şi-a restrâns îndrumările pentru a interzice apelurile la moartea unui şef de stat şi a declarat că îndrumările sale nu ar trebui niciodată interpretate ca o aprobare a violenţei împotriva ruşilor în general.

De asemenea, Rusia a obiectat faţă de modul în care platformele străine tratează propriile sale media, unele dintre acestea purtând eticheta de "controlate de stat". În plus, autoritatea de reglementare a comunicaţiilor de stat Roskomnadzor a amendat în mod regulat companiile de social media care nu şterg conţinutul pe care Rusia îl consideră ilegal.

Un avocat care reprezintă Meta a declarat luni în faţa instanţei că refuzul de a bloca accesul la conţinut şi etichetarea mass-media controlate de stat nu sunt activităţi care să fie calificate drept extremiste, potrivit unui reporter Kommersant aflat în sala de judecată.

Reuters nu a putut verifica în mod independent această relatare, iar avocatul nu a putut fi contactat imediat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
meta,
rusia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.