România rămâne singura ţară fără proiecte noi pentru EDPR, al treilea marea investitor în regenerabile local

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 iulie 2021 189 afişări

EDPR este al treilea cel mai mare in­ves­­titor în energie verde din Româ­nia, cu operaţiuni lo­cale din 2008 şi cu un por­to­foliu de pro­iecte de 521 MW, con­cen­trat mai ales pe zona de energie eoliană.

România rămâne singura ţară fără proiecte noi pentru EDPR, al treilea marea investitor în regenerabile local

Portughezii de la EDP Renewables (EDPR), al treilea cel mai puternic investitor în energie verde locală, a terminat primele şase luni ale anului cu vânzări de energie de 39 mil. euro, cu 5% mai mici faţă de perioada similară din 2020.

EDPR este al treilea cel mai mare investitor în energie verde din România, cu operaţiuni locale din 2008 şi cu un portofoliu de proiecte de 521 MW, concentrat mai ales pe zona de energie eoliană.

Mai mult, EDPR este singurul investitor în regenerabile care a dezvoltat şi unităţi de stocare a energiei în două dintre proiectele sale.

Recent, grupul şi-a anunţat strategia globală de creştere în domeniul energiei regenerabile. Astfel, în următorii 5 ani, portughezii vor avea un buget de investigaţii de 24 de miliarde de euro pentru a adăuga 20 GW de capacitate nouă, ţinta pentru 2030 fiind 50 GW noi de capacitate în proiecte verzi.

Doar pentru o comparaţie, în acest moment dimensiunea totală a parcului de producţie de energie din România este de circa 22 GW, din care mai puţin de jumătate este funcţional.

Grupul a mai menţionat că ţintele de investiţii vor fi mai ales ţările unde EDPR este deja prezent, România reuşind să concentreze unul dintre cele mai mari portofolii de producţie la nivel internaţional pentru EDPR. De altfel, reprezentanţii din România ai EDPR au spus recent că firma plănuieşte continuarea investiţiilor şi consolidarea poziţiei în piaţă, dar că pentru reluarea proiectelor sunt necesare anumite măsuri, cum ar fi implementarea contractelor pentru diferenţă.

Potrivit prezentării dintr-un document oficial al guvernului, mecanismul denumit Contract pentru Diferenţă (CfD) funcţionează prin stabilizarea veniturilor pentru producătorii care beneficiază de acesta, la un nivel de preţ fix, cunoscut sub numele de „preţ de exercitare“ (strike price). Dar dincolo de provocările care ţin de modalitatea de contractare a energiei, reprezentanţii EDPR au mai precizat că zona tehnică ridică de asemenea mai multe obstacole în calea noilor investiţii. Printre acestea se numără tarifele ridicate de conectare la reţea, congestiile din sistemul de transport al energiei, costul ridicat al dezechilibrelor.

Abodarea prudentă în ceea ce priveşte portofoliul de investigaţii pentru România este vizibilă şi în raport pentru primul semestru al anului publicat de grup portughez. Astfel, România este singură ţară unde EDPR nu a montat niciun MW noi de capacitate în primele şase luni faţă de perioada similară a anului trecut. În Spania, Potugalia, Franţa, Belgia, Italia şi Polonia, grupul a finalizat montarea a 437 MW noi în proiecte de energie verde, ajungând astfel un portofoliu total de proiect de 4.415 MW.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.